Angol citromkrém, azaz a híres lemon curd

2014-02-11

sponsored links

Ezt is (mint oly sok mást is) Nigellának köszönhetem. Az õ egyik mûsorában láttam elõször ezt  a citromkrémet. Önmagában elhiszem, hogy nem valami hívogató (pedig az!), éppen ezért kell úgy kezdeni ezt a kalandot, hogy egy kis keksszel, piskótával, palacsintával kóstoljuk a lemon curdot. Aztán ha már haladóbbak vagyunk ezen a pályán, akkor jöhet az ?üveg hûtõbõl kivesz, kiskanál, és kanalaz? technika. Nigella könyvében van egy aprósüti, egy mandulás keksz/puszedli, õ abba is citromkrémet tesz. Ez is nagy sikert aratott már itthon, majd egyszer újra megcsinálom, és akkor megosztom veletek is.

A mostani lemon curd ötlet pedig onnan jött, hogy december óta vadászom a Meyer citromot minden boltban, ahol csak megfordulok. Kerekebb, simább a felülete, kicsit narancssárgásabb a színe, és állítólag fûszeres illata van ? ezt olvastam mindenhol, meg hogy a legtöbb helyen nem is tudják, hogy ez egy külön fajta, így ömlesztve van a többi átlagos, középszerû kis citrommal, úgyhogy hajrá válogassunk. Na, néztem én mindenhol, megfogdostam õket, beletúrtam a Sparban szép halomba rakott rikító sárga citromokba, hogy vajon nem bújt-e meg valahol egy Meyer példány. Voltak határesetek, de nem igazán tudtam eldönteni. Márpedig én biztosra akartam menni: nekem Meyer citrom kellett, nem akartam hogy abban a hiszemben, hogy Meyert facsarok, valami sima citromot nyomjak a sütikbe. Úgy gondoltam, hogy elsõre biztosra megyek. Éppen ezért bementem a környéken pár zöldségeshez, meg a Lehelen is kérdezõsködtem, de semmi. Fura, zavart tekintetek, visszakérdezés, hogy miii?! Aztán Mautner Zsófi kiírta a facebookon, hogy itt nem messze tõlem egész télen szokott lenni. Boldogan masíroztam be az Ági zöldségeshez (Tátra u. ? Raoul Wallenberg sarok), és egybõl kiszúrtam a kicsit narancsosabb citromokat (persze nem nehéz biztosnak lenni a dolgunkban, ha tuti forrásból tudjuk, hogy ott  m i n d i g  van!), azért a biztonság kedvéért rákérdeztem :) és láss csodát tényleg az! Éljen-éljen, végre van nekem is ebbõl a kis gasztrocsodából! Annyira gyenge volt a héja, hogy ahogy a kézi facsarón facsartam a levüket, mindegyik héja szétmállott, széttrancsírozódott, úgyhogy nem tudtam lefotózni nektek, késõn jutott eszembe. De aminek kicsit le van reszelve a héja az alsó képen, Õ az!



fotó 1



Jöjjön a végeredmény, az angolok egyetlen nemzeti eledele a fish and chips után, aminek van létjogosultsága: lemon curd, citromkrém!



Hozzávalók (7-8dl-hez):

150 g vaj (nemmargarin!grrrr)

2 és fél dl citromlé (nálam ezt 3 Meyer + 1 lime adta ki)

1 citrom héja

150 g kristálycukor

6 tojás



A vajat megolvasztjuk egy vastag aljú lábosban, majd hozzáadunk minden mást. Na ilyenkor már ne akarjunk beszaladni a szobába valamiért, vagy csak még megírni egy smst. Nem-nem! Vad kavargatásba fogunk, hogy a tojás ne süljön, fõjön oda a krémünkben. A legkisebb lángon fõzzük a krémet!  Sodó sûrûségûre fõzzük ? még mindig bõszen kavarunk ? majd levesszük a tûzrõl. Kavargatva kihûtjük egy kicsit, és keressünk valami hideg felületet, oda tegyük le az edényt. Ha már kihûlt, töltsük jól zárható üvegbe, vagy dobozba. 1-2 hétig eláll a hûtõben. Már hogyha megmarad, persze! :)

Ahogy már korábban írtam, nagyon finom egy egyszerû piskótával, palacsintában, gofrival, vagy csak reggelire egy croissanttal! A krémet természetesen elkészíthetjük ?sima? citromból, zöldcitromból, vagy vegyesen is!

Jó citromozást, kanalazást!



fotó 3




Hasonló bejegyzések:




photo 2
Tripla csokis cupcake


eckler
Én és az éclaire fánk ? 3:1


photo 03
Oreo-s brownie torta


photo 3
Hófödte Oreo golyók




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/02/11/an...

sponsored links

Keres?s