Angel food cupcake - az angyali sütemény
sponsored links
Rég készítettem cupcake-et, így most sort kerítettem rá: ez került a családi asztalra a vasárnapi ebéd után. Egy ideje már szemeztem ezzel az amerikai recepttel, ilyen névvel muszáj volt kipróbálni! :) Az eredmény egy könnyû, csak tojásfehérjével készült, hófehér tészta kevés liszttel és porcukorral, valamint egy tejszínhabos vaníliakrém, friss eper szeletekkel. Készülhet egyszerûen tejszínhabbal is, nekem ez a változat jobban bejött. Érdekessége még, hogy borkõsav kell a fehérjébe, ezzel kell felverni a habot, amitõl egészen egyedi textúrát kapunk, és picit citromos ízt. Amin legközelebb javítani kell, hogy nem nõttek meg, mint a sütõportól, hanem picik maradtak nekem, így próbaképp egy csipet sütõport is fogok tenni a lisztbe, hátha úgy könnyítek még rajta.
Angel food cupcake
Hozzávalók 12 darabhoz
4 tojás fehérje -szobahõmérsékletû
40g porcukor
40g liszt
Fél teáskanál borkõsav
Fél tk. vaníliakivonat
Kis csipet só
75g kristálycukor
A porcukrot a liszttel (és opcionálisan egy kis tk. sütõporral) háromszor átszitálom.
A fehérjéket a borkõsavval, a vaníliával és a sóval egy tálba teszem, és a cukor folymatos adagolásával közepesen kemény habbá verem, majd több részletben hozzáforgatom a porcukros lisztet. Kapszlikkal bélelt muffintepsibe kanalazom a tésztát (3/4-ig töltse ki a formát), majd 175 fokos sütõben 15 perc alatt világosbarnára sütöm.
A krémhez:
2dl tejszín
2dl vaníliapuding
1 csomag habfixáló (vagy zselatin)
1-2 ek. porcukor ízlés szerint
A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verem, majd hozzádolgozom a pudingot. 20-30percre hûtõbe teszem, majd nyomózsákból a sütik tetejére adagolom.
Szeletelt eperrel díszítem a tetejét.