Ananászparfé csokis keksztálkában

2014-06-27

sponsored links






Nem túl sûrûn nézem a blog emilcímét, de 2 héttel ezelõtt valamiért úgy éreztem, ideje meglesni, hátha üzent valaki a kanalamnak. :D És tessék, ott virított virtuális postaládámban egy levél, ami egy kedves felkérést tartalmazott. Eszem ágában sem volt nemet mondani rá, mert olyan termékekrõl szereztem tudomást, amiket örömmel népszerûsítek. A Bálint Cseppek gyógynövényekbõl elõállított étrend-kiegészítõ készítményeit, azaz az ún. Bálint cseppeket és -csemegéket, hidegen sajtolt magolajakat, tinktúrákat és egyéb készítményeket mindenképp érdemes megvásárolni, ha fontos számunkra az egészséges táplálkozás. Nekem biztos az, és szerintem egyre többen érezzük úgy, hogy ideje lenne gátat szabni a tartósítószerektõl és ízfokozóktól hemzsegõ, élelmiszernek nevezett akármik fogyasztásának.

A Bálint Csemegék a fent említett cég új termékcsaládja. Érdekességük, hogy fagyasztva szárításos eljárással készültek, 100%-ban gyümölcsöt/zöldséget tartalmaznak, és nincs bennük sem hozzáadott cukor, sem pedig tartósítószer. Jól használhatóak joghurtok, fagylaltok, teák ízesítésére, felhasználhatjuk süteményekhez, desszertekhez, sõt akár gyümölcslevesekhez is.
Vegetáriánusok, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kiválóan alkalmazható a különbözõ diétákhoz.

A nyárra való tekintettel én ezúttal fagyit készítettem fagyasztva szárított ananász felhasználásával. Korábban már próbálkoztam ananászos fagylalttal, de az nem ízlett ennyire. Most sokkal krémesebb, lágyabb lett, és az ananász ízét is intenzívebbnek éreztem, a tojás aromája pedig nem volt tolakodó. Ennek a fagyinak az is nagy elõnye, hogy amikor megolvad, nem esik össze annyira, hanem megõrzi a mascarponés krém jellegét.
Akár haraphatjuk is a keksztálkának köszönhetõen. :)











Hozzávalók 12 darabhoz (950 g fagyihoz):

Parféhoz:
1 cs. (5 dkg) Bálint Csemege - fagyasztva szárított ananász
6 tojássárgája
1 egész tojás
4 ek citromlé
10 dkg nyírfacukor
45 dkg natúr joghurt
25 dkg 12%-os tejföl
4 dl tejszín

Csokis keksztálkákhoz:
recept itt

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
2 ek hántolt, egész mandula

elkészítés:

elõkészületek:

Egy szûrõtálat kibélelünk jó nedvszívó képességû ruhával, aláteszünk egy tálat, és a szûrõbe borítjuk a joghurtot és a tejfölt. Lefedjük egy tányérral, hûtõbe tesszük, és 3 napig hagyjuk, hogy a savó kicsöpögjön belõle. Közben egyszer kicseréljük alatta a konyharuhát. Ha kész, már dolgozhatunk is vele. (A tejfölös joghurtkrémsajtot helyettesíthetjük 25 dkg mascarponéval is.)

  1. A parféhoz a tojássárgákat az egész tojással, a citromlével és 5 dkg cukorral fém keverõtálba tesszük, és gõz fölött addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. A krémet levesszük a vízfürdõrõl.
  2. A tojáskrémet simára keverjük a tejfölös joghurtkrémsajttal (ez utóbbi nekem 28 dkg lett), valamint 5 dkg nyírfa-porcukorral.
  3. Hozzáadjuk a szárított ananászt, és hagyjuk, hogy megszívja magát nedvességgel.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az ananászos krémhez forgatjuk, majd a parféalapot egy jól zárható, tiszta mûanyag dobozba simítjuk, és min. 4-5 órára fagyasztóba tesszük. Tálalás elõtt 20 perccel kivesszük a mélyhûtõbõl.
  5. Közben a díszítéshez a csokit gõz fölött felolvasztjuk, a mandulát pedig durvára daráljuk, vagy késsel összevágjuk és száraz serpenyõben kissé megpirítjuk.
  6. A parféból 12 gombócot formálunk, és mindegyik keksztálkába beleültetünk egyet.
  7. Tetejüket meglocsoljuk 1-1 evõkanál olvasztott csokival, megszórjuk tört mandulával, és máris tálaljuk. A maradék parfét visszatesszük a fagyasztóba, vagy újabb gombócokkal pótoljuk a megüresedett keksztálkákat.

 















A recept megtalálható a Bálint Csemege nyári receptfüzetében.




Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/06/anana...

sponsored links

Keres?s