Amikor a hús dalra fakad ? hátszín steak chimichurri szósszal
sponsored links
hátszín steak chimichurri szósszal
Van az a zajosan, ellentmondást nem tûrõen sercegõ hang, tudjátok, amikor a lágy húsdarabot belefektetitek a tûzforró serpenyõbe. Úton-útfélen, látványkonyhák, vaslapos street food árusok standjai mellett elhaladva is felfigyelhet rá az erre kihegyezett fül.
A hang hallatán a steaket gyengéden meglapogatjátok, elrendezitek, és egy pillanat múlva már érezni a füstön keresztül a tiszta hús illatát. Én ilyenkor minden alkalommal bambán vigyorogva dörzsölöm a tenyerem és diadalittas arckifejezéssel állok, mit állok, egyik lábamról a másikra ugrálva táncolok a tûzhely mellett.
Ennek a hangnak köszönhetjük azt a jelenséget, amikor egy falat húsba harapva egyszerre érzékelünk legalább 2-3 különbözõ textúrát, ízt és illatot.
Ha marháról van szó ? és arról van szó ? akkor õszintén ajánlom hozzá ezt a jellegzetes ízû, argentin eredetû szószt, Dél-Amerika pestóját. Locsoljuk meg vele a meleg steaket és hallgassuk, ahogy dalra fakad.
Hátszín steak chimichurri szósszal
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 x 200-250g hátszín steak
- 2 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor oregánó
- 2 és ? evõkanál fehérborecet
- ? vörös chili
- 2-3 nagy marok vegyes saláta
- 1/2 citrom leve
- extra szûz olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
A petrezselymet, a fokhagymát, az oregánót és a chilit robotgépben összeaprítom, sóval és borssal ízesítem. Hozzáadom a fehérborecetet és annyi olívaolajat adagolok hozzá, amíg kellemes, darabosan folyós állaga nem lesz. Ezzel el is készült a chimichurri mártás.
Ezalatt egy vastag aljú, masszív serpenyõt (legjobb, ha öntöttvas) felforrósítok kíméletlenül. A szobahõmérsékletû steaket alaposan sózom és borsozom, belefektetem, oldalanként 2-3 percig sütöm, közben nem piszkálom. Ha bizonytalanok vagyunk a sütési idõt illetõen, használjuk a jól bevált ?tenyér-tesztet?.
Véres, közepesen átsütött, vagy well done? Használd a steak tenyér-tesztet! kép forrása: marxfood.com
Amint kész a húsunk, félretesszük, alufóliával hanyagul letakarjuk és 5 percet pihentetjük, hogy visszarázódjanak a helyükre a szaftok. A tányérban hátramaradó szaftot nehogy kiöntsük, inkább keverjük hozzá a szószhoz még egy dimenziónyi íz kedvéért.
A steaket felvágjuk, megöntözzük a chimichurrival és az olívaolajjal és citromlével életre keltett salátával kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Facebookon is sercegünk, bizony.