Amerikai szilvás pite
sponsored links
Nem tudtam ellenállni a piacon, vettem másfél kiló szilvát, mert csak 98 forintért adták. Tudhattam volna, hogy még jó kemény, csak a szemem kívánta azt a gyönyörû hamvas, lila szilvát. Néhány szemet elrágcsáltunk, de nem volt az igazi. Szóval, ezért sütöttem hirtelen egy pitét, ennél jobb utóélete nem is lehetett volna a szilvának.
Hozzávalók, ahogyan készítettem:
30 dkg liszt( ebbõl 3 púpos evõkanál teljes kiõrlésû tönköly)
18 dkg vaj
csipet só
1 evõkanál porcukor
5-6 evõkanál hideg víz
A töltelékhez:
szilva( mondjuk 1és 1/4 kg)
csipet fahéj
porcukor ízlés szerint
2 evõkanál étkezési keményítõ
A tésztához valókat a robotgépben összekevertem, majd gyors mozdulatokkal gombóccá formáltam. Hûtõbe tettem dermedni. Ezután a kimagozott szilvát felaprítottam, mert mint említettem, igen kemény volt. Két csapott evõkanál porcukorba fahéjat kevertem, meg az étkezési keményítõt. Ezzel aztán meghintettem a szilvákat. A tésztát két felé vettem, a rácshoz kevesebbet hagytam. Kibéleltem a 28 cm -es piteformát, rászórtam a szilvákat. Gondosan elsimítottam, hogy mindenhová rendesen jusson. A rácsot, némi ügyeskedés árán, a csíkokat egymáson átbújtatva készítettem. Hát mit mondjak, volt már szebb is! A tetejét egy kis felvert tojással megkentem, hogy fényes legyen. Elõször alsó-felsõ lángon 190 fokon 25 percig, majd 180 fokon légkeveréssel további 10 percig sütöttem. Nagyon finom lett!