Amerikai paleocsinta ? szerintem még némileg mindig kompromisszum!
sponsored links
Fagylaltkészítésbõl összegyûlt 6 db tojás sárgája, így napok óta törtem a fejemet azon, hogy mit is kezdjek velük. Végül aztán - a nagy meleg miatt a sütõt nem gyújtottam be, hogy valamilyen kenyér vagy sütemény készüljön belõle -, így született meg az amerikai paleocsinta - nagy-nagy mennyiségben. A másik múlt héten szerzett tapasztalatom, hogy lehet kapni keményítõs-útifümaghéjas kenyeret (Lipóti pékség - gluténmentes fehérkenyér), és ehetõ. Ezek után döntöttem úgy, hogy az én általam eddig nem kultivált (hashajtó hatás miatt!) útifûmaghéjat "elõléptetem" :-) , s keményítõvel való keveréssel teszek egy sütési kísérletet.
Még az a problémám is fennáll, hogy a tápióka keményítõ használatát nagy mennyiségben egyáltalán nem támogatom. Van viszont nyílgyökérlisztem (Arrowroot), mely keményítõnek lényegesen kisebb a szénhidrát és kalória tartalma, mint a tápiókájé. Õszintén szólva nem is értem, hogy a "márpedig jó keményítõ nincs" (Szendi Gábor) elvétõl hogyan is jutottak el sokan odáig, hogy egyesek szinte mindenhez keményítõt használnak?!
Ezek után álljon itt – egy minden korábbi elvemet feladó – keményítõs és útifûmaghéjas recept, melyet néha napján nyugodtan fogyaszthatsz
Hozzávalók és elkészítés egyben (az arányokat csak csökkenteni érdemes), olyan nagy mennyiség készült:
- 6 db tojás sárgáját 2 db egész tojással keverj össze
- Ehhez tegyél 5 evõkanál nyílgyökérlisztet, majd keverj hozzá szintén 5 evõkanál útifûmaghéjat, egy kávéskanál sót és keverd össze
- Öntsd fel ezt a masszát annyi magtejjel, vagy vízzel – kb. 0.5 liter, hogy sûrû palacsintatésztát nyerj;
- A palacsintát csomómentesre érdemes összeturmixolni, majd hagyd állni a masszát kb. 15 percig
- Forró serpenyõben – igen kevés zsírozással – evõkanálnyi darabok egyik, majd másik oldalát süsd meg; a forgatáshoz használj rácsos lapátot
- Édesen és sósan is fogyasztható! A képen körtevelõvel látod a tálalást.