Amerikai fánk (donut) (sütõporos)
sponsored links
A sütemény elkészítéséhez szükséges formákat még jó pár évvel ezelõtt kaptam anyósomtól. Akkoriban többször is használtam, rendszeresen sütöttem vele óvodai bulikra és mindig nagy sikert arattam vele. Azt viszont nem tudom, ennyi idõ elteltével hogy jutott eszébe a lányomnak, hogy ilyet szeretne. Mindenestre elõhalásztuk a formákat, a hozzátartozó receptekkel együtt és nekiláttunk. És hittünk a leírásnak, miszerint a megadott egy adagnyi mennyiség két tepsire elegendõ. Hát nem. Ehhez bizony 3 vagy 4 kellett volna, mert annyira sok lett bele a tészta, hogy az a formákkal mit sem törõdve folyt erre-arra és magasodott kúposra... A lányom azért néhányat kidíszítgetett, megtöltött, végül is finomak lettek, annak ellenére, hogy a kinézetük inkább lett muffinszerû, mint fánkos.
A hozzávalókat jó amerikai szokás szerint minden hókusz-pókusz nélkül egyszerûen összekeverjük, a fánk formákba töltjük, de tényleg csak félig töltsük meg, mert ha kidagadnak (mint jelen esetben), akkor nem csak a szép lyukas formájukat veszítik el, de a kiszedésük sem lesz egyszerû. Tehát a tészta:
30 dkg liszt (2 cup),
1 csomag sütõpor (2 tablespoon)
egy nagy csipet só (1/2 teaspoon)
20 dkg cukor (1 cup) ...