Amerikai donut fánk tepsiben sütve
sponsored links
Mert fánkot enni jó!
Donut ? az amerikai fánk
eredete, története
A fánk története vitatott. Az egyik feltételezés szerint a fánkot Észak-Amerikába a holland telepesek hozták be, akik egyéb más amerikai desszertek népszerûsítéséért voltak felelõsek, beleértve az apró édes süteményt, az almás és tejszínes pitét és az úgynevezett cobbler-t.
Valójában a XIX. században a fánkot egyfajta olajos tésztájú süteménynek tekintették (a holland kifejezés ?olykoek? szószerinti jelentése olajos sütemény), mely egy édes tészta zsírban kisütve.
Állítólag a csupán 17 éves amerikai Hansen Gregory találta fel a gyûrû formájú amerikai fánkot 1847-ben egy külföldre tartó mész szállító hajón. Gregory nem volt megelégedve a különbözõ csavart formájú fánkok zsírosságával, melyeknek a közepe általában meglehetõsen száraz volt. Úgy tartják, hogy lyukat fúrt a tészta közepébe a hajó bádog borsszórójával majd késõbb ezt a technikát megtanította édesanyjának is.
De térjünk vissza a mi kis országunkba, mert megpróbáltam a donut fánkot tepsiben sütni, és igazán kellemes süteményt kaptam, így ez is felkerült a receptjeim közé.
Hozzávalók (24 db):
4 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg lágy vaj
csipetnyi só
egy kávéskanál õrölt fahéj
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztõ
A díszítéshez: olvasztott étcsokoládé és fehér csokoládé, színes szórócukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit dagasszuk meg dagasztógépben vagy a kézi robotgép dagasztó karjával.
Kelesszük a kész tésztát a duplájára.
Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk.
A fánksütõ mélyedéseit olajjal vékonyan megkenjük vagy sütõsprével kifújjuk ez az egyszerûbb.
A tésztát kanalazzuk a mélyedésekbe úgy, hogy majdnem teljesen tele legyenek. 2/3-ig javaslom.
A sütõt melegítsük elõ 220 fokra, és 12-15 perc alatt süssük meg õket. A tetejük szép aranybarna lesz. Vegyük ki a fánkokat a sütõbõl (nagyon hamar kihûlnek), és olvasztott étcsokoládé- illetve fehér csokoládéval vonjuk be õket, majd díszítõ cukorgyöngyökkel szép ízlésesen szórjuk meg.
Donut ? az amerikai fánk
eredete, története
A fánk története vitatott. Az egyik feltételezés szerint a fánkot Észak-Amerikába a holland telepesek hozták be, akik egyéb más amerikai desszertek népszerûsítéséért voltak felelõsek, beleértve az apró édes süteményt, az almás és tejszínes pitét és az úgynevezett cobbler-t.
Valójában a XIX. században a fánkot egyfajta olajos tésztájú süteménynek tekintették (a holland kifejezés ?olykoek? szószerinti jelentése olajos sütemény), mely egy édes tészta zsírban kisütve.
Állítólag a csupán 17 éves amerikai Hansen Gregory találta fel a gyûrû formájú amerikai fánkot 1847-ben egy külföldre tartó mész szállító hajón. Gregory nem volt megelégedve a különbözõ csavart formájú fánkok zsírosságával, melyeknek a közepe általában meglehetõsen száraz volt. Úgy tartják, hogy lyukat fúrt a tészta közepébe a hajó bádog borsszórójával majd késõbb ezt a technikát megtanította édesanyjának is.
De térjünk vissza a mi kis országunkba, mert megpróbáltam a donut fánkot tepsiben sütni, és igazán kellemes süteményt kaptam, így ez is felkerült a receptjeim közé.
Hozzávalók (24 db):
4 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg lágy vaj
csipetnyi só
egy kávéskanál õrölt fahéj
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztõ
A díszítéshez: olvasztott étcsokoládé és fehér csokoládé, színes szórócukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit dagasszuk meg dagasztógépben vagy a kézi robotgép dagasztó karjával.
Kelesszük a kész tésztát a duplájára.
Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk.
A fánksütõ mélyedéseit olajjal vékonyan megkenjük vagy sütõsprével kifújjuk ez az egyszerûbb.
A tésztát kanalazzuk a mélyedésekbe úgy, hogy majdnem teljesen tele legyenek. 2/3-ig javaslom.
A sütõt melegítsük elõ 220 fokra, és 12-15 perc alatt süssük meg õket. A tetejük szép aranybarna lesz. Vegyük ki a fánkokat a sütõbõl (nagyon hamar kihûlnek), és olvasztott étcsokoládé- illetve fehér csokoládéval vonjuk be õket, majd díszítõ cukorgyöngyökkel szép ízlésesen szórjuk meg.