Amerikai donut fánk tepsiben sütve

2014-02-08

sponsored links

Mert fánkot enni jó!

Donut ? az amerikai fánk

eredete, története

A fánk története vitatott. Az egyik feltételezés szerint a fánkot Észak-Amerikába a holland telepesek hozták be, akik egyéb más amerikai desszertek népszerûsítéséért voltak felelõsek, beleértve az apró édes süteményt, az almás és tejszínes pitét és az úgynevezett cobbler-t.

Valójában a XIX. században a fánkot egyfajta olajos tésztájú süteménynek tekintették (a holland kifejezés ?olykoek? szószerinti jelentése olajos sütemény), mely egy édes tészta zsírban kisütve.

image_1364278658990378




Állítólag a csupán 17 éves  amerikai Hansen Gregory találta fel a gyûrû formájú amerikai fánkot 1847-ben egy külföldre tartó mész szállító hajón.  Gregory nem volt megelégedve  a különbözõ csavart formájú fánkok zsírosságával, melyeknek a közepe általában meglehetõsen száraz volt. Úgy tartják, hogy lyukat fúrt a tészta közepébe a hajó bádog borsszórójával majd késõbb ezt a technikát megtanította édesanyjának is.

De térjünk vissza a mi kis országunkba, mert megpróbáltam a donut fánkot tepsiben sütni, és igazán kellemes süteményt kaptam, így ez is felkerült a receptjeim közé.


Hozzávalók (24 db):

4 dl tej

2 tojás

10 dkg cukor

10 dkg lágy vaj

csipetnyi só

egy kávéskanál õrölt fahéj

50 dkg liszt

1 csomag szárított élesztõ



A díszítéshez: olvasztott étcsokoládé és fehér csokoládé, színes szórócukor



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit dagasszuk meg dagasztógépben vagy a kézi robotgép dagasztó karjával.

Kelesszük a kész tésztát a duplájára.

Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk.

A fánksütõ mélyedéseit olajjal vékonyan megkenjük vagy sütõsprével kifújjuk ez az egyszerûbb.

A tésztát kanalazzuk a mélyedésekbe  úgy, hogy majdnem teljesen tele legyenek. 2/3-ig javaslom.

A sütõt melegítsük elõ 220 fokra, és 12-15 perc alatt süssük meg õket. A tetejük szép aranybarna lesz. Vegyük ki  a fánkokat a sütõbõl (nagyon hamar kihûlnek), és olvasztott étcsokoládé- illetve fehér csokoládéval vonjuk be õket, majd díszítõ cukorgyöngyökkel szép ízlésesen szórjuk meg.



IMG_4826_resize





IMG_4843_resize





IMG_4846_resize






Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/02/08/ame...

sponsored links

Keres?s