Aludttejes kifli
sponsored links
A kifli osztrĂĄk, pontosabban bĂ©csi talĂĄlmĂĄny. Az elsĂ”t 1529-ben, tehĂĄt csaknem 450 esztendĂ”vel ezelĂ”tt kĂ©szĂtette török fĂ©lhold formĂĄjĂĄra egy Wendler nevĂ» bĂ©csi sĂŒtĂ”mester. Maga az ötlet az elsĂ” bĂ©csi kĂĄvĂ©hĂĄz-tulajdonos, Kolschitzky Ășr agyĂĄban szĂŒletett meg. ElhatĂĄrozta, hogy mivel a bĂ©csiek eleget koplaltak a török ostrom alatt, meg fogja velĂŒk etetni a fĂ©lholdat. MegbĂzta a pĂ©ket, sĂŒssön a kĂĄvĂ© mellĂ© fĂ©lhold alakĂș sĂŒtemĂ©nyeket, s ezzel megszĂŒletett a kifli, melynek a francia neve, a croissant fĂ©lholdat is jelent. BĂ©csi nevĂ©t onnan kapta, hogy a fĂ©lhold az IstvĂĄn-templom tornyĂĄn jelent meg, s az orom nĂ©metĂŒl Ășgy hangzik: Gipfel!
Nem tudom, hogy igaz-e a törtĂ©net, valami valĂłsĂĄg alapja bizonyĂĄra van, de az biztos, hogy a kifli nĂĄlunk nagyon nĂ©pszerĂ» pĂ©ksĂŒtemĂ©ny. Ilyen pĂ©ksĂŒtemĂ©ny formĂĄjĂĄban csak nĂĄlunk lĂ©tezik, ezĂ©rt akĂĄr hungarikumnak is tekinthetjĂŒk.
ElĂ©g sok kiflirecept van mĂĄr a pĂ©ksĂ©g oldalĂĄn, de jöjjön egy Ășjabb, mĂ©ghozzĂĄ aludttejes kifli. Az aludttejnek ma mĂĄr nincs akkora hagyomĂĄnya, mint gyerekkoromban volt. A drĂĄga nagymamĂĄm imĂĄdta, kĂ©pes volt egĂ©sz nap aludttejet enni egy szelet kenyĂ©rrel. A kredenc szĂ©lĂ©n sorakoztak az aludttejes bögrĂ©i.
A kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez hĂĄzi tej kell, talĂĄn ez is az egyik oka, hogy ma mĂĄr ritkĂĄn kĂ©szĂtenek otthon aludttejet, na meg a boltok polcain sorakozĂł joghurtok, kefĂrek bĂ”sĂ©ges kĂnĂĄlata is hĂĄttĂ©rbe szorĂtotta ezt a remek tejtermĂ©ket. Pedig pofon egyszerĂ» elkĂ©szĂteni, a forralatlan hĂĄzitejet (az sem baj, ha mĂĄr savanyĂș) ki kell önteni bögrĂ©be, vagy tĂĄlkĂĄba, szobahĂ”mĂ©rsĂ©kleten 2-3 nap alatt megalszik, azutĂĄn hĂ»tĂ”ben Ă©rdemes tĂĄrolni. A tetejĂ©re kiĂŒlĂ” sĂĄrgĂĄs szĂnĂ» tejzsĂr a tejföl. Az aludttej melegĂtĂ©sĂ©vel kĂ©szĂŒl a tĂșrĂł, a kĂ©szĂtĂ©se közben kivĂĄlĂł sĂĄrgĂĄs-zöldes szĂnĂ» folyadĂ©k pedig a savĂł, ami a kelttĂ©sztĂĄkkal csodĂĄt kĂ©pes tenni. Itt van egy savĂłval kĂ©szĂŒlt kifli receptje.
HozzĂĄvalĂłk:
KovĂĄsz:
- 2 dl vĂz
- 20 dkg finomliszt
- 1 dkg friss Ă©lesztĂ”
TĂ©szta:
- az összes kovåsz
- 2 tk. sĂł
- 40 dkg finomliszt
- kb. 2 dl aludttej
- 5 dkg puha vaj
- + 2 dkg olvasztott vaj
KenyĂ©rsĂŒtĂ”gĂ©p ĂŒstjĂ©be mĂ©rjĂŒk a kovĂĄsz hozzĂĄvalĂłit Ă©s alaposan összedolgoztatjuk (kb. 5 perc), majd kikapcsoljuk a gĂ©pet Ă©s 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl magĂĄra hagyjuk a kovĂĄszt.
EzutĂĄn hozzĂĄadjuk a többi hozzĂĄvalĂłt, a 2 dkg olvasztott vaj kivĂ©telĂ©vel, az aludttejbĂ”l visszatartunk egy keveset, csak szĂŒksĂ©g szerint adagoljuk a tĂ©sztĂĄhoz.A kenyĂ©rtĂ©sztĂĄnĂĄl kissĂ© lĂĄgyabb, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄt kell kĂ©szĂtenĂŒnk.
Amikor a dagasztĂĄs kĂ©sz a tĂ©sztĂĄt kelesztĂ”tĂĄlba tesszĂŒk, letakarjuk Ă©s 35-40 perc alatt duplĂĄjĂĄra kelesztjĂŒk.
Finoman meghintjĂŒk liszttel a deszkĂĄt (szilikonlapot) Ă©s a megkelt tĂ©sztĂĄt Ăłvatosan rĂĄfordĂtjuk. 10 egyforma darabba vĂĄgjuk. EgyesĂ©vel gömbölyĂtjĂŒk Ă”ket Ă©s egy ruhĂĄval letakarjuk. 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A megkelt kis cipĂłkbĂłl elĂ”ször egyesĂ©vel kb. 20 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» körlapot nyĂșjtunk, ezutĂĄn egy irĂĄnyban folytatjuk a nyĂșjtĂĄst, hogy ovĂĄlis formĂĄt kapjunk. Olyan vĂ©konyra nyĂșjtjuk, amilyen vĂ©konyra csak tudjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajjal vĂ©konyan megkenjĂŒk (ettĂ”l lesz letekerĂ”s), majd feltekerjĂŒk a kifliket. meghajlĂtjuk Ă©s sĂŒtĂ”papĂros tepsire sorakoztatjuk. FĂĄzisfotĂłk a formĂĄzĂĄshoz itt.
A megformĂĄzott kifliket letakarjuk Ă©s kb. 30 percig kelni hagyjuk.
AmĂg a kiflik kelnek a sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk 200 fokra lĂ©gkeverĂ©ssel. A sĂŒtĂ” aljĂĄba bekĂ©szĂtĂŒnk egy fĂ©m edĂ©nyt (Ă©n egy rĂ©gi, kiszuperĂĄlt Ă”zgerincformĂĄt hasznĂĄlok).
A megkelt kifliket a forrĂł sĂŒtĂ”be toljuk, a bekĂ©szĂtett edĂ©nybe beleöntĂŒnk kb. mĂĄsfĂ©l dl forrĂł vizet Ă©s a sĂŒtĂ” ajtajĂĄt gyorsan becsukjuk.
A kiflik sĂŒtĂ©si ideje kb. 20-25 perc. Ha a sĂŒtĂ©si idĂ” letelt, a kiflik szĂ©p pirosak, kivesszĂŒk a sĂŒtĂ” aljĂĄbĂłl a fĂ©m edĂ©nyt, a sĂŒtĂ” ajtajĂĄt rĂ©snyire tĂĄmasztjuk is a kifliket mĂ©g 4-5 percig a sĂŒtĂ”ben hagyjuk.
VĂ©gĂŒl rĂĄcsra szedjĂŒk Ă”ket Ă©s kihĂ»tjĂŒk.