Alternatíva keresés
sponsored links
Már emlegetettem itt-ott-amott, hogy mostanában édességekkel kísérleteztem, és ezért nem kerül fel új poszt ebben a témában az utóbbi idõben. Most elmondom az okát is, és egy sikeres "kísérleti eredményt" is megmutatok. :)
Nem szeretnék táplálkozástudományi kiselõadásba kezdeni, fõleg, mivel egyáltalán nem is értek hozzá, minden esetre annyi azért bennem is megfogalmazódott már régen, hogy a szép fehér, finomított búzaliszt nem biztos, hogy épp a legegészségesebb.
Minden esetre nagy elhatározásokra soha nem jutottam e téren, hogy márpedig én ilyet többet nem eszem, inkább próbáltam racionalizálni. Ha kenyér, akkor például rozskenyér, tésztából inkább durum, de ha becsúszik egy-egy hatalmas karéj ropogós héjú puha fehérkenyér - némi zsírral és lilahagymával -, hát attól még nem megyek a Dunának. :) De azért igyekszem mértéket tartani.
Amiben azonban nem volt kompromisszum eddig, az az édesség. Azzal úgy voltam - és egyébként vagyok is -, hogy az édesség az alkatánál fogva úgysem a diétázós-egészségtudatos életmód védõbástyája, hát ne akarjuk már megreformálni. Jó az úgy, ahogy van, mivel így finom. :) Persze azért nem véletlenül készülnek a házi lekvárok, szörpök és társaik, hisz abban legalább tartósítószer és még ki tudja, mi minden nincs. De tény, amikor sütni állok neki, akkor bizony jön a fehér liszt és a fehér cukor (bár ez már régóta inkább nádcukor).
Mégis, annyit hallani mostanában errõl a felkapott témáról, gondoltam, megnézem, milyen alternatívák vannak a helyettesítésére. A teljes kiõrlésû lisztek, no persze. Na, azt nem vagyok hajlandó. Számomra van valami olyan mellékíze, amit nem bírok elviselni. Így inkább még alternatívabb megoldások felé nézelõdtem, méghozzá az elsõ kísérlet a mandulával történt. Na, azt megtanultam, hogy mandulából mandulalisztet házilag ne akarjunk készíteni. Kicsapja az olajat, összetapad, stb. Bár marcipánnak jó lehet. :) Azóta amúgy olvastam nálam tapasztaltabbakat, és ha porcukorral darálom át utána, és át is szitálom, akkor elvileg ...