Almás vagy körtés csavar
sponsored links
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kk só
2,5 dkg friss élesztõ
2,5 dl tej
4 kanál cukor
1 tojás
10 dkg vaj
A töltelékhez:
5 nagyobb alma (vagy keményebb körte)
3-4 kanál cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál darált dió vagy mogyoró
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
A langyos tejben feloldjuk az élesztõt, beleszórunk egy kevés cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverõtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, az olvadt, de langyos vajat és az élesztõs tejjel selymes, keményebb tésztát dagasztunk. Lefedjük és huzatmentes, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az almát (körtét) alaposan megmossuk, héjastól a reszelõ nagy lyukán lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal és lassú tûzön, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg teljesen elfõvi a levét. Kihûtjük.
A tésztát deszkára borítjuk, téglalap alakú, 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. A szélesebb oldal alsó felét megszórjuk darált dióval (vagy kekszmorzsával, grízzel stb), elosztjuk rajta az almatölteléket, majd a tésztalap felsõ oldalát ráborítjuk.
Merõlegesen 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztaszalagok mindkét végét megfogjuk és megcsavarjuk, majd a csavarokat sütõpapírral bélelt tepsibe ültetjük egymás mellé.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a közben bekapcsolt sütõ 180 C fokra melegszik.
A tészták tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd légkeveréses sütõben szép rózsaszínûre sütjük.
Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Az almás csavar receptjét itt olvastam.
A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kk só
2,5 dkg friss élesztõ
2,5 dl tej
4 kanál cukor
1 tojás
10 dkg vaj
A töltelékhez:
5 nagyobb alma (vagy keményebb körte)
3-4 kanál cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál darált dió vagy mogyoró
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
A langyos tejben feloldjuk az élesztõt, beleszórunk egy kevés cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverõtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, az olvadt, de langyos vajat és az élesztõs tejjel selymes, keményebb tésztát dagasztunk. Lefedjük és huzatmentes, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az almát (körtét) alaposan megmossuk, héjastól a reszelõ nagy lyukán lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal és lassú tûzön, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg teljesen elfõvi a levét. Kihûtjük.
A tésztát deszkára borítjuk, téglalap alakú, 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. A szélesebb oldal alsó felét megszórjuk darált dióval (vagy kekszmorzsával, grízzel stb), elosztjuk rajta az almatölteléket, majd a tésztalap felsõ oldalát ráborítjuk.
Merõlegesen 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztaszalagok mindkét végét megfogjuk és megcsavarjuk, majd a csavarokat sütõpapírral bélelt tepsibe ültetjük egymás mellé.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a közben bekapcsolt sütõ 180 C fokra melegszik.
A tészták tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd légkeveréses sütõben szép rózsaszínûre sütjük.
Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Az almás csavar receptjét itt olvastam.