Almás-túrós süti
sponsored links
Kinéztem egy almás túrótortát a Szakácsok könyvébõl, de amint azt már korábban is említettem, sajnos elromlott a habverõgépem, vagyis a habverõfejbõl kiszakadtak a drótok, vagy mik, így a habverõ funkció nem használható az én jó kis gépemen.
Kéne már az a Kitchen Aid, na.
Egy ideje lustaságból kerülöm azokat a sütirecepteket, amelyekhez a tojásfehérjét habbá kell verni, a múltkor egyszer nekiálltam, mire hab lett hat tojásfehérjébõl, családom bizonyos tagjai azt mondták, inkább ne süssek, de ettõl a húszperces folyamatos kopogástól máskor kíméljem meg õket. Pláne film közben.
Bence tortájánál már rutinosabb voltam, elkértem a szomszéd kis robotgépét, de hát mégsem rohangálhatok oda állandóan... Ezért most azt a bizonyos almás túrótortát elnapoltam, és másik tésztát választottam.
Ó, és hogy miért lett almás? Ez megint ingyenreklám lesz az Aldinak: ott vettem ugyanis egy üveg almapürét. Nincs benne tartósítószer, csupán kevés cukor, meg aszkorbinsav, és úgy voltam vele, hogy mire én saját kezûleg ilyen minõségûre elkészítek 70 dekát, az is benne lesz 300 forintban. Mert ez annyi volt, akciós ugyanis.
Az én közepes tepsim 28x30-as, vagyis az átlagosnál nagyobb, ezért használtam 75 deka túrót. Akinek az a klasszikus közepes tepsije van, ami azért jóval keskenyebb, mint amilyen hosszú, annak elég lesz bele 50 dkg túró, szerintem. És neki kicsit vastagabb lesz a tésztája.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
fél kk só
1 tk sütõpor
18 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
10 dkg cukor
2 tojás sárgája
3-4 ek tejföl
A túrós töltelékhez: ...