Almás-túrós kuglóf
sponsored links
Már nagyon régen leírtam magamnak ezt a receptet, de egészen idáig csak halogattam, hogy elkészítsem. Végül a hétvégén megsütöttem, de történt egy kis baleset. Amikor ki akartam venni a formából, összetört, ezért az nem került fel ide. Ilyenkor mindig erõt vesz rajtam valami, amiért újra meg kell próbálkoznom vele, "nem hagyhatom, hogy a recept kifogjon rajtam" címszó alatt. Kicsit eszelõs, bevallom, de más oka most tényleg nem volt, hogy megint elkészítsem.
Szerencsére azért a kis hibája ellenére ízlett a Páromnak, reméltem is, mert jó citromos. :)
Végül annyit tanultam az esetbõl, hogy ne legyek türelmetlen, és várjam meg, amíg kihûl a sütemény, ne melegen akarjam kiszedni a formából. Ráadásul szerintem ez a kuglóf csak úgy finom igazán, ha már "pihent" egy kicsit, akkor jobban összeérnek az ízek. Most, hogy így csináltam, már szép és finom is.
- 100 g margarin
- 1 citrom héja és leve (a citromlé kb. 80 g - 2,56 g CH)
- 1 savanykás alma (180 g - 12,6 g CH)
- 50 g mazsola (34 g CH)
- 150 g tk. tönkölyliszt (95,85 g CH)
- 50 g búza finomliszt (37,3 g CH)
- 50 g darált dió (6 g CH)
- 1 cs sütõpor
- 250 g túró
- 140 g tejföl
- 100 g xilit (50 g CH)
- 2 tojás
- vanília aroma
A margarint felolvasztjuk.
Az almát meghámozzuk és apróra kockázzuk, majd a citrom lereszelt héjával, kifacsart levével, a mazsolával és a vanília aromával egy kisebb tálban magunk mellé készítjük. Egy másik tálba kimérjük a liszteket és a diót, aztán összekeverjük a sütõporral.
A legnagyobb tálban kikeverjük a cukrot és a tojásokat. Hozzáadjuk a margarint, majd a túrót és a tejfölt. Apránként beleforgatjuk a liszteket, majd az almás keveréket is.
Jól kivajazott, kilisztezett formába öntjük és 200 fokra elõmelegített sütõben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tûpróbát!
Kihûlés után szeleteljük.
Ez eredetileg egy muffin recept, azt írják, hogy úgy 20-25 percig kell sütni 180 fokon. Egy muffinra 19,86 g CH jut.
Forrás: sütigyár.hu