Almás pite (laktózmentes, vegán)
sponsored links
Olyan népszerû lett a közösségi média felületeken megosztott almás pite fotója és többen követeltétek a fotó hatására a receptet, így gondoltam, hogy megosztom veletek itt a blogon. Annyira, de annyira egyszerû a recept és olyan gyorsan készen van egy kis trükknek köszönhetõen, a látvány pedig levesz mindenkit a lábáról. Mentsétek el a receptet, mert karácsonykor szerintem jól fog mutatni egy ilyen desszert az asztalon.
A recept gyorsaságának a titka a Tante Fanny édes linzertészta. Ennek köszönhetõen készül el nagyon gyorsan! A jó hír, hogy a tészta vegán, így vegánok és laktózérzékenyek is használhatják sütemények készítéséhez. Sajnos a Tante Fannynak nem minden tésztája kapható minden szupermarketben (weboldalon meg tudjátok nézni, hogy ez az édes linzertészta például hol szerezhetõ be). Érdemes a tésztából kettõt beszerezni, ha szeretnétek szép mintákat is szaggatni a pite tetejére. Attól függõen, hogy mekkora formába teszitek, lehet, hogy egy csomag tészta elég lesz a pite aljának és tetejének elkészítésére is, de ha nagyobb formába teszitek, akkor szükség lesz a második csomagra is. A megmaradt tésztából pedig szaggathattok különbözõ formákat, süssétek meg és kekszként megehetitek, akár úgy is, hogy két kekszet lekvárral ragasztotok össze.
- 1 vagy 2 csomag Tante Fanny édes linzertészta
- 2-3 db alma, kimagozva, vékony szeletekre vágva
- õrölt fahéj
- õrölt vanília
- szeletelt mandula
- frissen facsart citromlé
- agavé szirup (opcionális)
- kókuszolaj
- A sütõt melegítsük elõ 180C fokra.
- Az almaszeleteket locsoljuk meg egy kevés citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
- Kinyújtjuk a tésztát és beletesszük egy kerek kiolajozott, sütõpapírral bélelt pite formába. A tészta szélét, ha túl nagy és kilóg a formából, akkor vágjuk le. A tésztát villával szurkáljuk meg néhány helyen.
- Betesszük a sütõbe és 10-15 percen keresztül elõsütjük úgy, hogy sütõpapírt teszünk a tésztára és valami nehezéket a sütõpapírra (száraz lencsét vagy babot), hogy a tészta ne emelkedjen fel.
- Ha félig megsült a tészta, kivesszük a sütõbõl és az almaszeleteket szépen körbe rátesszük a tésztára, megszórjuk fahéjjal, vaníliával, egy kevés agavésziruppal és szeletelt mandulával.
- A maradék tésztából (vagy ha nem maradt, akkor egy új csomagot felbontva) csillag formákat szaggatunk rá.
- Tegyük vissza a sütõbe és légkeveréses programom 180C fokon süssük kb. 20-25 percen keresztül, amíg a teteje is enyhén megbarnul és az almák elkezdenek megpuhulni, kicsit levet ereszteni.
Az almaszeletek tetejére a szeletelt mandulán kívül aprított diót is tehetünk.