Almás pite
sponsored links
Ez egy igazi régi, hagyományos almás tészta recept, amit szokás szerint házizsírral érdemes készíteni. Jó nagy adag, ezért igen kiadós, de annyira finom, hogy még így is gyorsan elfogy.
Azt hiszem, egész életemben ugyanígy sütöttem, és soha nem is változtatok rajta, mert mindenki kedvence :)
Hozzávalók:
- A tésztához: 70 dkg liszt + egy kevés a tepsi szórásához, 30 dkg vaj (vagy 25 dkg zsír) + egy diónyi a tepsi kikenéséhez, , 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztõ; a töltelékhez: 2 kg savanykás, lédús alma (tisztán mérve), 20-30 dkg cukor (az alma édességétõl függõen), 2 teáskanál fahéj, 5 evõkanál zsemlemorzsa, 1-2 evõkanálnyi porcukor a sütemény tetejére.
Elkészítése:
- Az almát alaposan megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és nagylyukú reszelõn lereszeljük (konyhai robot késes aprítójában sokkal egyszerûbb). Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, összekavarjuk, és állni hagyjuk.
- A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük 1 teáskanálnyi cukorral, és az élesztõvel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen felfuttatjuk.
- A lisztet a vajjal, a tojással, a cukorral, meg az élesztõs tejjel gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk.
- Két felé osztjuk a tésztát, az egyik felét lisztezett felületen nagy tepsi méretûre nyújtjuk, majd vajjal megkent, liszttel megszórt teosieb simítjuk. Megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.
- Az almatölteléket kézzel kinyomkodjuk, egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején, ezt is megszórjuk zsemlemorzsával.
- Kinyújtjuk a tészta másik felét, a tepsiben lévõ töltelékre simítjuk, villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütõben kb 30 percig sütjük (amíg a teteje pirulni kezd).
- Miután langyosra hûlt, négyzetekre szeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.