Almás pite
sponsored links
Valamilyen csekélyebb jellegû szénhidrát tartalmú süteményt akartam sütni, ezért a tészta részét csökkentettem és csak alulra tettem egy vékony tésztát a sütiben. Egyébként meg jól megpakoltam almával.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítése:
A tésztát robotgépben összegyúrtam, folpackba csomagolva hûtõbe tettem fél órára pihenni, majd kicsomagoltam és lisztezett deszkán kinyújtottam. A 36 x 26 cm-es tepsit kibéleltem sütõpapírral és akkorára nyújtottam a tésztát, hogy az oldalát is befedje. Késsel kiegyenesítgettem a széleket, hogy egyforma legyen mindenütt. Az almákat meghámoztam és gyalun vékonyra szeleteltem. Megszórtam a nádcukorral, ráreszeltem a megmosott citrom héját, rácsavartam a levét, fûszereztem és összekevertem a darabos dióval, hogy mindenütt egyformán érje minden hozzávaló. Megtöltöttem a tésztát vele, elegyengettem és a 180 fokra elõmelegített sütõben 40 percig sütöttem. Mikor láttam, hogy színesedik a tészta széle, kivettem a süteményt, hogy befedjem a habbal. A tojásfehérjét habbá vertem, majd a cukorral, a juharsziruppal és a citromlével még tovább. A kemény tojáshabot eloszlattam az alma tetején és még 5 percre visszadugtam a sütõbe, sõt a végén 2 percre a grillt is rákapcsoltam, hogy gyorsan barnuljon.
Kivettem a sütõbõl, megvártam, míg teljesen kihûl, és csak aztán emeltem ki a tepsibõl a sütõpapír segítségével. Ekkor már szépen szeletelhetõ volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg tönköly fehér liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg nyírfacukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1,5 kg idared alma
- 3-4 ek nádcukor
- 1 ek fahéj
- 1 biocitrom reszelt héja és leve
- 1 nagy csipet õrölt kardamom
- 2 nagy marék durvára vágott dió
Tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 3 ek nyírfacukor
- 1 ek juhar szirup
- 1 ek citromlé
Elkészítése:
A tésztát robotgépben összegyúrtam, folpackba csomagolva hûtõbe tettem fél órára pihenni, majd kicsomagoltam és lisztezett deszkán kinyújtottam. A 36 x 26 cm-es tepsit kibéleltem sütõpapírral és akkorára nyújtottam a tésztát, hogy az oldalát is befedje. Késsel kiegyenesítgettem a széleket, hogy egyforma legyen mindenütt. Az almákat meghámoztam és gyalun vékonyra szeleteltem. Megszórtam a nádcukorral, ráreszeltem a megmosott citrom héját, rácsavartam a levét, fûszereztem és összekevertem a darabos dióval, hogy mindenütt egyformán érje minden hozzávaló. Megtöltöttem a tésztát vele, elegyengettem és a 180 fokra elõmelegített sütõben 40 percig sütöttem. Mikor láttam, hogy színesedik a tészta széle, kivettem a süteményt, hogy befedjem a habbal. A tojásfehérjét habbá vertem, majd a cukorral, a juharsziruppal és a citromlével még tovább. A kemény tojáshabot eloszlattam az alma tetején és még 5 percre visszadugtam a sütõbe, sõt a végén 2 percre a grillt is rákapcsoltam, hogy gyorsan barnuljon.
Kivettem a sütõbõl, megvártam, míg teljesen kihûl, és csak aztán emeltem ki a tepsibõl a sütõpapír segítségével. Ekkor már szépen szeletelhetõ volt.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.