Almás pite
sponsored links
Hozzávalók 30X40 cm-es tepsihez:
A tésztájához:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztõ
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
2 kg alma
15 dkg cukor
1 kk õrölt fahéj
2 kanál búzadara
A tetejére:
2 kanál porcukor
Az almákat megmossuk és hámozás nélkül a reszelõ nagy lyukán lereszeljük. Cukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és lassú tûzön addig pároljuk, amíg az alma elfõvi a kieresztett levét. Kihûtjük.
A langyos tejbe szórunk 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt.
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a maradék cukorral, a szódabikarbónával és az élesztõs tejjel. Rugalmas, félkemény tésztát kell kapjunk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
A tésztacipót letakarjuk egy konyharuhával és 30 percet kelesztjük. Nem kell duplájára keljen.
Kettéosztjuk és vékony lapokat nyújtunk belõle. Az elsõ lapot sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a búzadarával, elosztjuk rajta a párolt almát, majd befedjük a második tésztalappal. Villával alaposan megszurkáljuk, letakarjuk. Ekkor kapcsoljuk be a sütõt és megvárjuk amíg az felforrósodik 180 C fokra. A tepsit behelyezzük a sütõbe és 30-35 percig sütjük. A teteje szép rózsaszínûre kell piruljon.
Kihûtjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Finom, házias izû, kiadós, tojásmentes adag.
A tésztájához:
60 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztõ
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
2 kg alma
15 dkg cukor
1 kk õrölt fahéj
2 kanál búzadara
A tetejére:
2 kanál porcukor
Az almákat megmossuk és hámozás nélkül a reszelõ nagy lyukán lereszeljük. Cukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és lassú tûzön addig pároljuk, amíg az alma elfõvi a kieresztett levét. Kihûtjük.
A langyos tejbe szórunk 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt.
A vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a maradék cukorral, a szódabikarbónával és az élesztõs tejjel. Rugalmas, félkemény tésztát kell kapjunk. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
A tésztacipót letakarjuk egy konyharuhával és 30 percet kelesztjük. Nem kell duplájára keljen.
Kettéosztjuk és vékony lapokat nyújtunk belõle. Az elsõ lapot sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a búzadarával, elosztjuk rajta a párolt almát, majd befedjük a második tésztalappal. Villával alaposan megszurkáljuk, letakarjuk. Ekkor kapcsoljuk be a sütõt és megvárjuk amíg az felforrósodik 180 C fokra. A tepsit behelyezzük a sütõbe és 30-35 percig sütjük. A teteje szép rózsaszínûre kell piruljon.
Kihûtjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Finom, házias izû, kiadós, tojásmentes adag.