Almás-mákos kalácsfelfújt
sponsored links
Tegnap a leves után beígértem a második fogás receptjét, aminek az alapanyagai idõjárásra való tekintettel szintén a mélyhûtõbõl kerültek elõ. Meg kellett állapítanom: eljött az ideje egy "újrafelhasználó" hét beiktatásának: ezt nagyjából negyedévente meg szoktam tenni, mikor felgyûlnek a maradékok a hûtõben és a mélyhûtõben, a kamrában pedig a megkezdett tartós élelmiszerek (hüvelyesek, tészták, gabonafélék, stb.). Az a megfigyelésem, hogy egy hétig tudok fõzni belõlük úgy, hogy nem kell lemenni sem a boltba, sem a piacra - csak egy kis kreativitásra van szükség. Utána pedig annál nagyobb öröm a kitakarított kamrát, kimosott hûtõt friss élelmiszerekkel feltölteni.Ez a felfújt készülhet kalács vagy sótlan kifli maradékból, de akár zsemlébõl is: én a karácsonyra elõsütött, mélyhûtött gubakiflit olvasztottam ki hozzá, a darált mákkal együtt, ami szintén az ünnepi sütések után maradt. Ezen kívül csak egy tojásra, a maradék tejszínre, két, az asztalon árválkodó almára és némi cukorra volt szükség - és 20 percre az összeállításhoz.
Hozzávalók (2 adaghoz):
200 g gubakifli
50 g darált mák
50 g cukor
2 kisebb alma ...