Almás levél.
sponsored links
Az õsz beköszöntével nálunk az alma nem hiányozhat a gyümölcsös kosárból. Minden nap megeszek egy-két darabot, de szívesen készítek belõle pl. levest, kompótot, almamártást húsok mellé, vagy éppen almás süteményt sütök. Mivel tegnap nagyobb sütéshez nem volt kedvem, így elõvettem a hûtõbõl egy csomag leveles tésztát, a gyümölcsös kosárból két mosolygós almát, és már hozzá is láttam ehhez az egyszerû, ám annál finomabb almás levélhez. Az almákat elõször mézzel, almás pite fûszerkeverékkel elõpároltam, majd kihûtve került a tésztára. Sütés közben finom fahéj illat lengte be a konyhát, mi pedig alig vártuk hogy végre megkóstolhassuk. A ropogósra sült tészta, a fûszeres almával langyosan pedig olyan finom volt, hogy nem gyõztük enni.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
1-2 db alma
2 ek méz
1 cs vaníliás cukor
1 mk almás pite fûszerkeverék
1 kisebb tojás a lekenéshez
Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A mézet hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az almás pite fûszerkeverékkel és a vaníliás cukorral, majd pároljuk pár percig, hogy az alma még roppanós maradjon.
Ezután hûtsük ki egészen, majd tegyük egy szûrõbe, és csepegtessük le a levét.
Az elõnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírral együtt, majd vágjuk fel egyforma kockákra.
Ezután mindegyik tésztakocka közepére tegyünk a lecsepegtetett almából, a széleket kenjük meg vékonyan felvert tojással, majd formázzuk meg.
A széleket egy villával nyomkodjuk le, hogy nehogy szétnyíljon sütés közben, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük egy sütõpapírral bélelt tepsire, és vékonyan kenjük le szintén tojással.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütõben süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hûlni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan egyszerûen nem lehet abbahagyni.