Almás kígyórétes
sponsored links
A meggyes- és kapros-túrós kígyórétes (ide kattintva található a recept) és a túrós-meggyes kígyórétes (ide kattintva érhetõ el) után végre elkészítettem az almás kígyórétest is! Régóta (úgy 3-4 éve) terveztem ezt az almás verziót, mert a tésztáját nagyon-nagyon szeretem! Olyan finom és puha - még másnap is. Amikor a férjem meghallotta, hogy most nem a finom almás lepényt sütöm (almás sütiben ugyanis az a kedvence), csalódott lett. Aztán mikor sült a kígyórétes, akkor már érezte, hogy ez bizony semmivel sem lesz rosszabb. Majd mikor meg is kóstolta... nem igazán tudta fékezni magát 1-2 szeletnél. ? De az a baj, hogy én sem...
A süti egyébként Anyukám születésnapjára készült, ami szeptember 11-én volt és sajnos azóta nem volt idõm feltenni a blogra - 3 másik süteménnyel együtt. Tegnap este direkt kitettem a facebook oldalamra mind a 4 süti fotóját, mert így legalább motiválva vagyok magam által (és általatok is), hogy ha már megmutattam a sütiket, akkor kerítsek kis idõt a receptek leírására is, mielõtt végleg megfeledkezem róluk.
A süti egyébként Anyukám születésnapjára készült, ami szeptember 11-én volt és sajnos azóta nem volt idõm feltenni a blogra - 3 másik süteménnyel együtt. Tegnap este direkt kitettem a facebook oldalamra mind a 4 süti fotóját, mert így legalább motiválva vagyok magam által (és általatok is), hogy ha már megmutattam a sütiket, akkor kerítsek kis idõt a receptek leírására is, mielõtt végleg megfeledkezem róluk.
Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztõ
2 evõkanál kristálycukor
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
13-14 közepes méretû alma (kb. 1,5 kg)
10 dkg kristálycukor
(vagy ízlés szerint az alma édességétõl vagy savanyúságától függõen)
1 púpos kávéskanál õrölt fahéj
3 dkg vaj
2 púpos evõkanál darált háztartási keksz vagy darált dió, esetleg zsemlemorzsa
+ a tetejére 1 tojásfehérje
A pöttyös kerámia bögre és a domború virágmintás kerámia tányér megvásárolható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- Elõször a tölteléket készítjük el: a meghámozott/megmosott almát nagy lyukú reszelõn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. (A kicsavart levét ne öntsük ki - szûrjük le és igyuk meg, nagyon finom - a kisfiam odavan érte.) Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az õrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így. Majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. (A vaj elhagyható, de krémesebb/lágyabb lesz tõle a töltelék - én imádom így!) Hagyjuk kihûlni a tölteléket.
- A tészta készítésénél: a langyos tejben keverjük el a 2 evõkanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztõt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat (vagy a zsírt), adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, majd a felfuttatott élesztõs tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy legyen, de ne ragacsos! (Pici vaj vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem érezzük megfelelõnek.) A tésztát nem kell keleszteni! Kettéválasztjuk.
- Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlõ részre osztjuk, majd a középsõ részen egyenletesen eloszlatjuk az 1 evõkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotón). A két szélsõ tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütõpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
- A tojásfehérjét felverjük villával 15-20 másodpercig (csak azért, hogy egy kicsit szétmenjen és ne álljon egybe), majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
- Elõmelegített, 170 fokos, hõlégkeveréses sütõben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet! Hagyományos sütõben 190 fokon süssük.)
- Hagyjuk legalább langyosra hûlni és szeletelve kínálhatjuk.
Jó étvágyat!