Almás kígyórétes

2017-10-13

sponsored links

A meggyes- és kapros-túrós kígyórétes (ide kattintva található a recept) és a túrós-meggyes kígyórétes (ide kattintva érhetõ el) után végre elkészítettem az almás kígyórétest is! Régóta (úgy 3-4 éve) terveztem ezt az almás verziót, mert a tésztáját nagyon-nagyon szeretem! Olyan finom és puha - még másnap is. Amikor a férjem meghallotta, hogy most nem a finom almás lepényt sütöm (almás sütiben ugyanis az a kedvence), csalódott lett. Aztán mikor sült a kígyórétes, akkor már érezte, hogy ez bizony semmivel sem lesz rosszabb. Majd mikor meg is kóstolta... nem igazán tudta fékezni magát 1-2 szeletnél. ? De az a baj, hogy én sem...
A süti egyébként Anyukám születésnapjára készült, ami szeptember 11-én volt és sajnos azóta nem volt idõm feltenni a blogra - 3 másik süteménnyel együtt. Tegnap este direkt kitettem a facebook oldalamra mind a 4 süti fotóját, mert így legalább motiválva vagyok magam által (és általatok is), hogy ha már megmutattam a sütiket, akkor kerítsek kis idõt a receptek leírására is, mielõtt végleg megfeledkezem róluk.







Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztõ
2 evõkanál kristálycukor
2 dl langyos tej

A töltelékhez:
13-14 közepes méretû alma (kb. 1,5 kg)
10 dkg kristálycukor 
(vagy ízlés szerint az alma édességétõl vagy savanyúságától függõen)
1 púpos kávéskanál õrölt fahéj
3 dkg vaj
2 púpos evõkanál darált háztartási keksz vagy darált dió, esetleg zsemlemorzsa
+ a tetejére 1 tojásfehérje  


A pöttyös kerámia bögre és a domború virágmintás kerámia tányér megvásárolható a webáruházban az alábbi linken: 
www.pottyosotthon.hu 
 





Elkészítés: 
  1.  Elõször a tölteléket készítjük el: a meghámozott/megmosott almát nagy lyukú reszelõn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. (A kicsavart levét ne öntsük ki - szûrjük le és igyuk meg, nagyon finom - a kisfiam odavan érte.)  Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az õrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így. Majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. (A vaj elhagyható, de krémesebb/lágyabb lesz tõle a töltelék - én imádom így!) Hagyjuk kihûlni a tölteléket.
  2.  A tészta készítésénél: a langyos tejben keverjük el a 2 evõkanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztõt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat (vagy a zsírt), adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, majd a felfuttatott élesztõs tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy legyen, de ne ragacsos! (Pici vaj vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem érezzük megfelelõnek.) A tésztát nem kell keleszteni! Kettéválasztjuk.
  3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlõ részre osztjuk, majd a középsõ részen egyenletesen eloszlatjuk az 1 evõkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotón). A két szélsõ tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütõpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
  4.  A tojásfehérjét felverjük villával 15-20 másodpercig (csak azért, hogy egy kicsit szétmenjen és ne álljon egybe), majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
  5.  Elõmelegített, 170 fokos, hõlégkeveréses sütõben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet! Hagyományos sütõben 190 fokon süssük.)
  6. Hagyjuk legalább langyosra hûlni és szeletelve kínálhatjuk.
  7.  



 Jó étvágyat!


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2017/10/almas-k...

sponsored links

Keres?s