Almás-krémsajtos pite.
sponsored links
Nagyon szeretem a az omlós tésztájú pitéket, így az õsz beköszöntével sokszor a tányérunkra kerül, különbözõ töltelékkel. A napokban pl. már sütöttem egy karamelles almás pitét, (receptje itt) mely nagyon ízlett, de ezt az almás-krémsajtos változatot is szerettem volna kipróbálni. A tésztája szintén jó omlós, csak éppen az alma került pépesítve a krémsajtos töltelékbe. A pite összeállítása egyszerû, a sütési idõ sem sokkal hosszabb mint más pitéknél. A különbség csakis annyi, hogy sütés után a töltelék még kissé remegõs, így érdemes elõzõ nap megsütni, majd a formában hagyni hogy teljesen kihûljön,és megdermedjen.
Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:
30 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojás (nagy)
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellõen morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evõkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici vizet adhatunk hozzá)
Ezután csípjük le a tészta 2/3 részét, majd mindkét tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön.
Pihentetés után a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát.
Tipp:
Célszerû a forma aljába két szélesebb csík sütõpapírt tenni, melyek bõven túl lógnak a formán, mert azok segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a formából a pitét.
Hozzávalók az almapüréhez:
25 dkg felkockázott édes alma
3-4 ek méz
1 tk almás pite fûszerkeverék
A mézet hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott almát, szórjuk meg a fûszerkeverékkel, majd pár perc alatt, pároljuk puhára az almát. (nem kell alá folyadékot önteni, mert az alma enged elegendõ levet)
Amikor az alma puhára párolódott, és szinte teljesen elpárolgott a leve, vegyük le a tûzrõl, majd botmixerrel pépesítsük, és hûtsük ki teljesen.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg almapüré
25 dkg mascarpone
10 dkg barna porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 tojás (nagy)
2 dl tejföl ( Riska 20%-os laktózmentes)
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2-3 ek étkezési keményítõ)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a barna porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és keverjük habosra.
Ezután elõször egyesével keverjük hozzá tojásokat, majd az almapürét, végül pedig a pudingport is.
A formában lévõ tésztára óvatosan öntsük rá a tölteléket.
Vegyük ki a maradék tésztát a hûtõbõl, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük rá a töltelékre. Ezután egy villával több helyen böködjük meg mielõtt betennénk a sütõbe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a formában hagyjuk teljesen kihûlni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.