Almás krémes
sponsored links
Mostanában sok almát eszegetek, és süteménybe is szívesen választom tölteléknek.
Ez a legújabb amit kipróbáltam: az almás krémes. Könnyû tésztájú, van egy kis csavar az elkészítésében és látványos is!
Hozzávalók:
1 kg tisztított,felszeletelt alma (fahéjjal és gyömbérrel szórva)
Tészta: 8 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
fél sütõpor
fél dl víz
2 evõkanál kakaópor
krém: 20 dkg vaj
15 dkg porcukor
fél liter tej
5 púpozott evõkanál kukoricakeményítõ (2 csomag pudingpornak felel meg)
vanília v. aroma.
Egy tepsi aljára alufóliát teszünk, erre terítjük az almaszeleteket. Gyömbérporral és fahéjjal lehet ízesíteni ízlés szerint.
A tojásokat kettévesszük, a fehérjét felverjük. A sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a sütõporral elkevert lisztet.A felvert fehérjehabot beleforgatjuk óvatosan.
Keverékünk felét rácsorgatjuk az almára. A másik feléhez jöhet a kakaópor (holland vagy szerencsi).
A barna massza rákerül a sárgára. Így toljuk be a közepes hõfokú sütõbe.
Kb. 30 perc alatt átsül.
Hagyjuk hûlni, s közben elkészítjük a krémet. A keményítõt elkeverjük a vaníliával és 1 evõkanál cukorral. A felforrósított tejhez keverjük és folyamatosan keverjük sûrûsödésig.
A vajat a cukorral kikeverjük és a langyos krémhez adjuk.
A tésztánkat, ha már nem forró kiemeljük a tepsibõl. Érdemes a széleket elõtte fellazítani. Én sütõpapírra fordítottam ki. Tehát a barna piskóta, ami felül volt, most alulra került. Alufóliát óvatosan lehúzzuk, s elõbukkan az almaréteg. Az enyém ici-picit odakapott, de ez nem von le az értékébõl (legközelebb kicsit kivajazom a fóliát). Különben sem látszik, mert erre kerül a krém.
Mandulával szórva szeleteltem. Csokimázat is lehet rá csorgatni, de nekem ez volt most a szimpatikusabb.