Almás kiflipuding vanília szósszal.
sponsored links
A maradék, kissé szikkadt kiflibõl, vagy így ünnepek után a maradék húsvéti kalácsból készíthetünk egy egyszerû desszertet. A kifli vagy éppen kalácsrétegek közé én pl. elõzõleg roppanósra párolt almaszeleteket tettem, melyet rumba áztatott mazsolával szórtam meg, majd egy tojásos-édesítõszeres-tejszínes keverékkel öntöttem le. Végül pedig szép pirosra sütöttem. Én most porcukor helyett eritrittel ízesítettem, de természetesen cukorral is készíthetjük. Ízlés szerint pedig tálalhatjuk porcukorral megszórva, vagy éppen vanília szósszal. Én vanília szószt készítettem hozzá, és együtt nagyon finom desszertet tudtam feltálalni.
Hozzávalók az almás kiflipudinghoz:
4 db kifli
4 db édes alma
4 db tojás
3 ek méz
4 tk eritrit
3 dl Hulala (v. habtejszín)
2 dl tej
2 tk vaníliaaroma
1 kk õrölt fahéj
5 dkg mazsola
0,5 dl rum
5 dkg vaj
A mazsolát áztassuk be a rumba, tegyük félre, és hagyjuk állni, hogy magába szívja.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd szeleteljük fel.
Egy serpenyõbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felszeletelt almát, szórjuk meg az õrölt fahéjjal, egy teáskanál vaníliaaromával, keverjük alaposan össze, majd pároljuk roppanósra. Ezután hûtsük ki.
A tojásokat keverjük simára az eritrittel, a tejjel, és a Hulalával (v. habtejszínnel). A kiflit vékonyan karikázzuk fel.
A vaj felével kenjünk ki egy közepes méretû jénaitálat, majd rakjuk ki a fele mennyiségû kiflikarikával.
Ezután kanalazzuk rá az elõzõleg megpárolt almaszeleteket, szórjuk meg az elõzõleg rumba áztatott mazsolával, majd fedjük be a maradék kiflikarikákkal.
Ezután a tojásos keverékkel locsoljuk meg a kiflit hogy kissé megázzon, majd a maradékot egyszerûen öntsük rá, hogy leszivárogjon a kifli és az alma közt az alsó kiflirétegre.
Ezután takarjuk le, és hagyjuk 1-2 órát állni, hogy a kifli jól magába szívja a tojásos keveréket, majd vegyük le a fóliát, és csipkedjük rá a maradék vajat mielõtt betennénk a sütõbe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk langyosra hûlni mielõtt tálalnánk.
Vanília szósz hozzávalói:
1 cs tejszín ízû pudingpor (v. vaníliás pudingpor)
1 tk vaníliaaroma
2 ek eritrit
6 dl tej
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá az eritritet is.
A maradék tejet melegítsük meg, öntsük hozzá a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett, fõzzük pár percig, hogy kissé besûrûsödjön, majd hagyjuk langyosra hûlni. (közben többször keverjük át, hogy ne bõrösödjön be a teteje)
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral az almás kiflipudingot, majd a vanília szósszal kínáljuk.