Almás kenyérpuding
sponsored links
Hogy a száraz kenyér ne múljon el nyomtalan a konyhából, századokkal ezelõtt kitalálták a kenyérpudingot. Kis kenyérpuding történelem következik.
Volt az az idõ, amikor az emberek nem engedhették meg maguknak a bárminemû élelmiszer kidobását, így a kenyér sem hulladékként végezte ha megszikkadt. Készült belõle morzsa, vagy használták sûrítõ anyagként, esetleg tálaltak benne, például leveseket, és pörköltszerû ételeket. Bár már a Rómaiak használták a tojást, a pudingot csak a középkorban kezdték készíteni. Így valószínûsíthetõ, hogy a legelsõ kenyérpudingok csak tejjel, és zsírral készültek. Az édesítést is valószínûsítik, a pudingtörténészek. Még jó, hogy van aki ezt kutatja nem? Tehát a mai formában a középkortól kezdve készült, elõtte csak egy egyszerûbb változata volt, de az volt a mai kenyérpudingok alapja. Szerencsére az is kiderült, hogy nem csak a Rómaiak, hanem más népek is készítettek hasonló ételt. Az Om Ali, egy egyiptomi desszert ami kenyérbõl, tej vagy tejszínbõl, mazsolából és mandulából készül, vagy az Eish es Serny, egy közel-keleti étel ami szárított kenyérbõl, cukorból, méz szirupból, rózsavízbõl készül karamellel, és a Shahi Tukra, ami egy indiai étel kenyér, ghí, sáfrány, cukor, rózsavíz és a mandula felhasználásával készül.
A kenyérpudingok a fejlett gazdaságokból kezdtek kikopni, de szerintem a tudatos fogyasztók újra divatba hozzák, mert a gazdaságosságán kívül nagyon élvezhetõ is. Érdekesség képen néhány ország, ahol a mai napig mindennapos étel a kenyérpuding: Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államok déli részén, Mexikóban, Argentínában, Puerto Ricóban, Belgiumban és Franciaországban készül rendszeresen a maradék kenyerek, és kiflik újrahasznosítására.
Hozzávalók: ...