Almás kakastaréj kalács
sponsored links
Nincs olyan hét, hogy ne készüljön valamilyen kalács a konyhánkban. Most volt pár fonnyadtabb alma, amit mindenképpen el kellett, hogy tüntessek. Ebben a kis kalácsban pedig új életre kelt. Magában, vagy egy pohár tejjel, kakaóval remek tízórai, vagy uzsonna.
Hozzávalók kb.7- 8 kalácshoz:
A tésztához:
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 ek cukor
*1 dl tej
*1,2 dkg friss élesztõ
*1 kisebb tojás sárgája
*4,5 dkg vaj
A töltelékhez:
*2 közepes alma
*1 ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*2 tk õrölt fahéj
*2 ek olvasztott vaj
A lekenéshez:
*1 kisebb tojás
Az élesztõt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apróra daraboljuk. Összeforgatjuk a cukrokkal, és a fahéjjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük olvasztott vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük, mint a bejglit, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. 5 cm széles darabokat vágunk le belõle, amit kakastaréjszerûen egy nagyollóval bevágunk.
Sütõpapíros tepsin kb. 20 percet pihentetjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
180 fokra elõmelegített sütõben hõlégkeveréssel kb. 12-15 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kihûlt porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.