Almás, joghurtos pite
sponsored links
Õsszel jöhetnek az almás és tökös sütemények. Legalábbis nálam ilyenkor megunhatatlan. Számtalan változatban elkészíthetõ és ezt az elkövetkezendõ hetekben be is bizonyítom. Kezdem most egy egyszerû pitével, ami tényleg gyorsan elkészíthetõ.
Almás, joghurtos pite
Hozzávalók (22 cm átmérõjû pite formához):
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiõrlésû tönkölyliszt
9 dkg hideg vaj
1 evõkanál görög joghurt
5 dkg nyírfaporcukor
a töltelékhez:
4 dl görögjoghurt
1 tojás
2 tojás sárgája
3 evõkanál nyírfacukor
1 teáskanál vanília kivonat
50 dkg reszelt alma
2 evõkanál fahéjas cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és a nyírfaporcukrot, majd gyors mozdulatokkal vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk. Fóliába csomagolva, 30 percre hûtõbe helyezzük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk és belehelyezzük. Sütõpapírt teszünk a tésztára, majd babbal vagy hasonló nehezékkel kitöltjük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe elõsütjük 10 perc alatt.
A töltelékhez korábban lereszeljük az almát, elvegyítjük benne a fahéjat, a citrom reszelt héját és fél citrom levét. Legalább egy órát hagyjuk állni. A joghurtot simára keverjük az egy egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzátesszük a nyírfacukrot és a vanília kivonatot. A reszelt almát levétõl jól kinyomkodjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. Az egészet az elõsütött tésztára kanalazzuk és betesszük az elõmelegített 170 fokos sütõbe, 40-45 perc alatt készre sütjük.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni, majd tálalásig hûtõbe helyezzük.
Almás, joghurtos pite
Hozzávalók (22 cm átmérõjû pite formához):
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiõrlésû tönkölyliszt
9 dkg hideg vaj
1 evõkanál görög joghurt
5 dkg nyírfaporcukor
a töltelékhez:
4 dl görögjoghurt
1 tojás
2 tojás sárgája
3 evõkanál nyírfacukor
1 teáskanál vanília kivonat
50 dkg reszelt alma
2 evõkanál fahéjas cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és a nyírfaporcukrot, majd gyors mozdulatokkal vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk. Fóliába csomagolva, 30 percre hûtõbe helyezzük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk és belehelyezzük. Sütõpapírt teszünk a tésztára, majd babbal vagy hasonló nehezékkel kitöltjük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe elõsütjük 10 perc alatt.
A töltelékhez korábban lereszeljük az almát, elvegyítjük benne a fahéjat, a citrom reszelt héját és fél citrom levét. Legalább egy órát hagyjuk állni. A joghurtot simára keverjük az egy egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzátesszük a nyírfacukrot és a vanília kivonatot. A reszelt almát levétõl jól kinyomkodjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. Az egészet az elõsütött tésztára kanalazzuk és betesszük az elõmelegített 170 fokos sütõbe, 40-45 perc alatt készre sütjük.
Formában hagyjuk teljesen kihûlni, majd tálalásig hûtõbe helyezzük.