Almás hagymakrémleves
sponsored links
Sajnos nem túl sûrûn fogyasztunk levest, de amikor igen, akkor nagyon jól tud esni. :) Olyankor minimum 2 napig kitart a megfõzött mennyiség. Mivel a tartalmas leveseket részesítjük elõnyben, ezért általában nem is eszünk utána második fogást, fõleg, mert ezen ritka alkalmakkor kétszer is szedünk a lábasból. :D
Most olyan levest fõztem, amilyet még soha, mert egyéb recept keresése közben megakadt a szemem ezen az almával ízesített hagymalevesen. Úgy éreztem, én ezt bizony szeretném, és reménykedtem benne, hogy a Kutyinyek is.
A hagymaleves nálunk abszolút nyerõ, és bár almalevest nemigen szoktam fõzni, azért azt is örömmel megesszük. Gondoltam, ezek ketten együtt jó párost alkothatnak, persze csak a megfelelõ arányban keverve. Az eredeti recepten alig változtattam, szinte csak a víz és a balzsamecet mennyiségét vettem kevesebbre, és úgy érzem, nem is szorul több módosításra, mert így is tökéletes. Nekem kifejezetten jól esett. :) Különleges ízhatású, kissé édeskés, de mégis jól kiérezhetõ belõle a hagyma. A tálalásra szánt levesbetétekkel együtt alkot kerek egészet. Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)
Most olyan levest fõztem, amilyet még soha, mert egyéb recept keresése közben megakadt a szemem ezen az almával ízesített hagymalevesen. Úgy éreztem, én ezt bizony szeretném, és reménykedtem benne, hogy a Kutyinyek is.
A hagymaleves nálunk abszolút nyerõ, és bár almalevest nemigen szoktam fõzni, azért azt is örömmel megesszük. Gondoltam, ezek ketten együtt jó párost alkothatnak, persze csak a megfelelõ arányban keverve. Az eredeti recepten alig változtattam, szinte csak a víz és a balzsamecet mennyiségét vettem kevesebbre, és úgy érzem, nem is szorul több módosításra, mert így is tökéletes. Nekem kifejezetten jól esett. :) Különleges ízhatású, kissé édeskés, de mégis jól kiérezhetõ belõle a hagyma. A tálalásra szánt levesbetétekkel együtt alkot kerek egészet. Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ, mindenkinek csak ajánlani tudom. :)
Hozzávalók 4 személyre:
Leveshez:
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy alma
2 ek. vaj
4 dkg fehér tönkölybúzaliszt
8 dl víz
2,5 dl almás cider vagy félédes fehérbor
2 dl habtejszín
? zöldségleveskocka
õrölt fehér bors
só
Tálaláshoz:
15 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
? alma
1 kis lila hagyma
1 kis vöröshagyma
1 púpozott ek. finomítatlan nádcukor
1 ? ek. balzsamecet
frissen facsart citromlé
? csokor metélõhagyma
elkészítés:
- A leveshez a hagymát finomra aprítjuk, a felhevített vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk.
- Hozzáforgatjuk a meghámozott, felkockázott almát, felöntjük a vízzel, a ciderrel, beletesszük a leveskocka felét, és forrástól számítva 10 percig fõzzük.
- Sóval, borssal ízesítjük, majd botmixerrel vagy turmixgépben krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, és épp csak összeforraljuk.
- A szalonnát zsiradékmentes serpenyõben megpirítjuk, majd kivesszük a zsírból és félretesszük.
- A tálalásra szánt hagymákat vékonyra szeljük, és megpirítjuk a visszamaradt szalonnazsíron. Rászórjuk a cukrot, 1-2 perc alatt megkaramellizáljuk, majd felöntjük az balzsamecettel, és elforraljuk a levét. Félretesszük.
- A fél almát héjastól apró kockákra vágjuk, megforgatjuk a citromlében, és a pirított szalonnakockákkal, a karamellizált hagymával, valamint a felaprított metélõhagymával együtt a leveshez kínáljuk.
Forrás: lecker.de