Almás galette sós karamellel
sponsored links
A franciák almás pitéje... vékony tészta és sok sok alma... én a biztonság kedvéért csináltam mellé egy sós karamell öntet is és mellé dobtam még 1 gombóc vanília fagyit is, nem igazán rontotta el... :)))
A tészta receptjét Mautner Zsófitól lestem :)
Hozzávalók:
Tészta:
Tészta:
150 g liszt
100 g hideg vaj
csipet só
1 tojássárgája
2 ek hideg víz
Töltelék:
3 db nagyobb alma
2 ek barna cukor
2 ek étkezési keményítõ
2 csipet fahéj
Karamellöntet:
150 g kristálycukor
75 g vaj
10 ek habtejszín
1 mokkáskanálnyi só
A lisztet a vajat és a sót aprítógép segítségével összemorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a vizet és tovább aprítjuk.
Kivesszük, gyorsan összedolgozzuk majd 30 percre hûtõbe tesszük.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítõt, és a fahéjat majd alaposan megkeverjük.
A keményítõ azért kell hogy ne áztassa el az alma a tésztát.
Lisztezett sütõpapírra rakjuk a tésztát, kör alakúra nyújtjuk, áttesszük abba a tepsibe amiben sütni fogjuk, közepére ráhalmozzuk a tölteléket, széleit felhajtogatjuk, lekenjük tojással és 180 fokra elõmelegített sütõben 25-40 percig sütjük.
Az öntethez a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót.
Tovább melegítjük alacsony lángon addig, amíg a karamell újra elolvad.
Miután kihûlt, kicsit összeáll, de felmelegítéssel újra folyóssá válik.
Miután kihûlt, kicsit összeáll, de felmelegítéssel újra folyóssá válik.