Almás galette

2014-05-29

sponsored links



Tudom, hogy az utazási vágy a nyugtalanság és az állhatatlanság tünete; de hiszen ezek a legemberibb tulajdonságok. Igen, megvallom, az álmokon és a vágyakon kívül nincs számomra kielégülés: csak a változatosság és a szabad költözés ér valamit, ha ugyan egyáltalán ér valami valamit.

(Michel de Montaigne)




Galette. A franciák nagy találmánya. Mikor elõször rábukkantam már akkor tudtam, hogy étkezéseink egyik állandó szereplõje lesz. Nagyon egyszerû elkészíteni és ezerféle tölteléke lehet mind a sós, mind az édes íztartományban. A tésztája is variálható: készülhet zabliszttel, kukoricaliszttel, rozsliszttel, teljes kiõrlésû liszttel, egyszóval pompás alap. Lehet desszert, sör- vagy borkorcsolya, fõfogás, reggeli vagy vacsora. Két fõre is könnyen kivitelezhetõ, de készülhet nagy családi összejövetelekre is menüsorba illesztve, vagy svédasztalra egy esti partihoz. Formázhatjuk egészen kis falatkákra, de pizzaszerûen nagyra is. Ugye nektek is tetszik ez a variálhatóság és egyszerûség? Mintha csalogatna, hogy újra és újra elkészítsük... fantáziánkat nem hagyja nyugodni, kísérletezésre sarkall. Ez most egy édes, almás változat, mert a gyümölcsöstálamban még állomásozott pár szépség. Ha eperrel készítenétek, ne fõzzétek, mert nagyon sok levet enged. Hanem csak kevés morzsát vagy darált hántolt mandulát szórjatok a kinyújtott tésztára, erre tegyétek az eperszemeket, amiket kevés mézzel vagy cukorral, menta vagy más zöldlevélkével, vaníliával, pici rózsavízzel ízesíthettek elõzõleg, s még a tejföl is jól illik rá.

Hozzávalók 2 fõre:
A tésztához:
8 dkg sima fehér liszt,
4 dkg kukoricaliszt,
3,5 dkg hideg vaj,
1 mokkáskanál porcukor,
csipetnyi só,
kb. 2,5 evõkanál hideg víz.
A töltelékhez:
2 nagy alma vagy 3 kicsi,
2 dkg vaj,
1/2 evõkanál sötétbarna nádcukor,
1/2 evõkanál kristálycukor,
csipetnyi só (tényleg csipetnyi),
3 zöld kardamomnak a kis magjai mozsárban összetörve
(vagy 1 késhegynyi õrölt kardamom),
1 mokkáskanál õrölt fahéj,
1 narancs reszelt héja (vagy 3 csepp 100%-os, eredeti narancs illóolaj),
1 evõkanálnyi narancslé,
1 marék durvára vágott dió.

A liszteket szitáld tálba, keverd el a sóval, cukorral, majd add hozzá a kockázott hideg vajat, morzsold el a liszttel, míg morzsaszerû nem lesz. Add hozzá a vizet, annyit amennyivel összeáll a tészta úgy, hogy sem kemény, sem túl lágy nem lesz. Nem szabad nagyon összedolgozni, nem kell gyúrni sem. Akkor lesz finom, ha nem sokat dédelgetjük, mert a porhanyósságát így õrzi meg majd sütés után is. Ha összeállt a tészta, csomagold folpackba és tedd egy órára a hûtõbe. Az egy óra a minimum, de ha reggelire készítenéd fõtt tojásos-sonkás vagy túrós vagy sajtos vagy bármilyen töltelékkel, egész éjszakára is maradhat a hidegben. Valójában akár 48 órát is várakozhat.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket: 2 nagy almát hámozz meg, nagy darabokban vágd le a húsát a magházról. Egy serpenyõben olvaszd fel a vajat a cukrokkal, és tedd bele a darabolt almát. Fûszerezd, hagyd rotyogni pár percig és készen is van.
Melegítsd elõ a sütõt 170 fokra. A nagytepsit béleld szilikonos sütõpapírral. A tésztát tedd lisztezett deszkára, vágd kétfelé, és mindkettõt nyújtsd vékony, 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tedd õket a tepsibe és töltsd meg a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 centis üres részt hagysz: elõször megszórod a tésztát dióval, ráhalmozod az almát, majd megint megszórod dióval. A kihagyott tésztaszélt ecsettel vizezd be, majd hajtogasd rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentgeted. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz. Mehet is a sütõbe 20-25 percre. Langyosan a legfinomabb, vaníliafagyival!

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2014/05...

sponsored links

Keres?s