Almás csigamuffin
sponsored links
Szofikánál láttam meg ezt a nagyszerû süteményt, amit rögtön másnap el is készítettem. A recept hibátlan, a végeredmény ugyanolyan, mint amit várunk tõle. Egyszerûen mennyei. :)
Húgomék jöttek át még az ominózus szánkózás elõtti hétvégén, arra az alkalomra készült el. Mit ne mondjak, a tartalmas ebéd után már moccanni is alig bírtunk, de ezek a gyönyörûségek ott vigyorogtak az asztal közepén, és nem bírtuk megállni, hogy ne majszoljunk belõle. :D
Egyetlen apró hibája van, mégpedig az, hogy a muffinpapír nagyon erõsen ragaszkodik a helyéhez, apró cafatkákban tudtuk csak leszedni róla, így (mivel 24 darab lett), a második körben papír nélkül, csak a kiolajozott muffinformában sült, és úgy már tényleg tökéletes volt.
A recept 24 darabhoz:
50 dkg liszt
8 dkg porcukor
8 dkg puha vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dl tej
4 dkg friss élesztõ
Töltelék:
2 nagy alma
1 teáskanál citromlé
1/2 doboz Philadelphia krémsajt
cukor, fahéj, szerecsendió ízlés szerint
Máz:
az alma leve
porcukor
A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést készítünk, ide kerül a morzsolt élesztõ, a cukor, tej, és az olvasztott, de nem forró vaj, illetve a tojások. Alaposan kidolgozzuk, de nem gyúrjuk, nem fojtjuk meg, csak határozott mozdulatokkal selymes tésztát dagasztunk belõle. Két cipóba osztjuk, letakarva 1 órát pihenni hagyjuk.
Az almát lereszeljük, a citromlével meglocsolva állni hagyjuk.
Az egyik cipóból téglalapot nyújtunk, olyan 20 x 25 centiméteres nagyságút. Megkenjük egy jó evõkanálnyi krémsajttal, a reszelt alma felét jól kicsavarva eloszlatjuk rajta (a levét felfogjuk a mázhoz), majd ízlés szerint cukorral, fahéjjal, szerecsendióval szórjuk meg. Most szorosan feltekerjük, éles késsel 12 darabra vágjuk, és a kiolajozott muffinformába, vagy ha van, szilikonos muffinkapszlikba tesszük. Jó negyed órát még hagyjuk észhez térni. (A legegyszerûbb a felezõs módszer, hogy minden csiga egyforma nagyságú legyen: a kész rudat elõször félbevágjuk, majd a feleket is félbe, az így kapott kisebb rudakat 3-3 darabra, így pont egyforma 12 darab csigát kapunk.)
Elõmelegített 160°C-os sütõbe toljuk, úgy, hogy alulra kerüljön egy vízzel teli kisebb tepsi, majd jó fél órát adunk neki, hogy alaposan átsüljön. Mikor már szép aranyszínû, kivehetjük. Most jöhet a második cipó, amivel ugyanígy járunk el.
A mázhoz kb. egy bögrényi porcukrot elkeverünk annyi felfogott almalével, hogy szép sûrû mázat kapjunk, azt a kisült muffinokra azonnal rácsorgatjuk, így gyorsan rá is szikkad, ahogy hûl a sütemény.
Jó étvágyat!
Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :)
Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!