Almás charlotte
sponsored links
Elsõ olvasására furcsának tûnhet ez a desszert. Kenyér és alma párosítás. Olcsó és finom megoldás. Melegen érdemes fogyasztani, hidegen már nem ugyanaz az ízhatás. A recept szintén Bornemissza Karola gyûjteményébõl van.
Almás charlotte
Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg vaj, 1 dl fehér bor, 4 evõkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, kenyér, vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. 5 dkg vajat felforrósítunk, belerakjuk az almát, a cukrot, a bort, a mazsolát és a citromhéjat. Folyamatosan kevergetve pároljuk, ha szükségét érezzük, tölthetünk alá kevés vizet. A lényeg az, hogy sûrûre fõzzük, majd kihûtjük. Egy öblös hõállótálat kikenünk vajjal, a kenyeret vékonyan felszeleteljük, majd 20 dkg vajat megolvasztunk, és kenyérszeleteket egyenként belemártjuk, majd kirakjuk a formát a kenyérszeletekkel. Beleöntjük az almatölteléket a közepébe, elsimítjuk, és a tetejét is kirakjuk a kenyérszeletekkel. Közepes hõfokon kb. 30 percig sütjük, langyosan kiborítjuk és rögtön tálaljuk.
Megjegyzés: Ez a desszert elsõsorban melegen finom, amikor a kenyérszeletek kissé roppanósak és az almapép még langyos a közepén.