Almatorta ciderrel
sponsored links
Ez az egyszerû almatorta hirtelen ötlettõl vezérelve született, és az elhatározástól számítva 2 órán belül már asztalra is került. :) Történt ui., hogy elõzõ este nem ittam meg a fél üveg cideremet, és a kimaradt itókával kezdeni kellett valamit. Nem ez az elsõ eset, hogy sütiben végzi a cider, de ilyen típusú édességhez még sosem használtam. Itt volt hát az ideje. Szerintem nem rontotta el. :)
A tésztája könnyû, az alma íze kellemesen érzõdik, és az édes tejföl nagyon illik hozzá. Bár anélkül is megállja a helyét egy csésze tea kíséretében. :)
A tésztája könnyû, az alma íze kellemesen érzõdik, és az édes tejföl nagyon illik hozzá. Bár anélkül is megállja a helyét egy csésze tea kíséretében. :)
Hozzávalók 18-20 cm átmérõjû tortaformához:
Tésztához:
3 tojás
18 dkg cukor
15 dkg vaj
1 mk. õrölt Bourbon vanília
30 dkg finomliszt
9 g sütõpor
kb. 1 dl almás cider
25 dkg alma
1 tk. étkezési kukoricakeményítõ
1 ek. finomítatlan nádcukor a szóráshoz
Tálaláshoz:
8 púpozott ek. tejföl
1 púpozott ek. porcukor
1 tk. frissen facsart citromlé
elkészítés:
- A meghámozott, magházától megfosztott almát felkockázzuk, meghintjük étkezési keményítõvel, és összeforgatjuk.
- A puha vajat a cukorral krémesre kavarjuk, és egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat.
- A sütõporral, sóval kevert lisztet az almalével felváltva, a cukros tojásmasszához vegyítjük.
- A tésztamassza felét a kivajazott, liszttel behintett tortaformába simítjuk, elosztjuk az alma felét, majd ráöntjük a többi tésztát, és ráhalmozzuk a megmaradt almát.
- A tésztát elõmelegített sütõbe toljuk, és 30 perc elteltével megszórjuk nádcukorral. Készre sütjük (tûpróba!) A sütõbõl kivéve tortarácsra tesszük, és a formában hagyjuk kihûlni.
- A tejfölt elkeverjük a porcukorral, a citromlével, és a süteményhez kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 80 perc (a sütõforma nagyságától és anyagától függõen ez változhat)