Almaszósz
sponsored links
Az almaszósz kilépett végre gyermeki jelentéskörébõl, és mostantól sokkal több mint holmi Halász Jutka dal. Az almaszósz mostantól új konyhai barátom. Nem holmi bébipapi, sokkal több rejlik benne.
Bámulatos ízekre és végtelen lehetõségekre leletem. A kedves mamai mindig küld almát meg, tojást, meg....a pesti rokonoknak, de az almájával nem vagyok jó barátságban. Gyönyörû, piros, és mindig egészséges, de édes, kissé kásás, nem elég res, és semmi savanyú íz nincs benne, így nem szeretjük igazán. Na ebbõl az almából készítettem almaszószt, és lett az olyan, de olyan, hogy csak lestem mint nyúl a bokorból. Ennek az almának elõcsalta az összes ízét, ami szerintem benne sem volt, vagy ha igen, akkor annyira mélyen rejtezett, hogy én sose találtam, pedig meglehetõsen ízérzékeny vagyok. Teli lett virág, és gyümölcs ízzel, az almán kívül. Elkezdtem hát kísérletezni, mézzel, cukorral, agave sziruppal, és nagyon meglepõ eredményeket kaptam. Mindtõl más és más lesz egy adott alma típus, és más-más almának más-más édesítõ áll jobban. A z alma önmagában is nagyszerû, de az édesítõszer is fûszerez rajta, és a fûszerek is csodát tesznek. Fahéj, kardamom, rózsabors, naracsvíz, szegfûszeg. Ezeket próbáltam eddig én. De simán citrommal, és cukorral, vagy mézzel is tökéletes, fûszerek nélkül, akkor tényleg az almákat lehet felfedezni, hogy menyire mások.
Mire lehet felhasználni? A legnyilvánvalóbb, a szószként tálalás mondjuk egy császármorzsához, ahogy azt sógoraink is teszik, vagy kevert tésztákba zsiradék csökkenthetõ, ha almaszósszal pótoljuk. Tésztákhoz, felfújtakba, húsok mellé. Ennyit gyorsan.
Most pedig arra bíztatok mindenkit, hogy kezdjen el kísérletezni, és fedezze fel az alma új világát. Forrón üvegbe téve tartósítószer nélkül mehet a kamrapolcra, ahonnan bármikor levehetjük aztán.
Hozzávalók: ...