Almapuncs
sponsored links
Hogy ez a lélekmelegítõ itóka honnan is ered?
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkezõ
az alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkezõ
európai országok hajósai dagadó vitorlákkal járták az óceánokat,
angol tengerészek, egy különös, általuk nem ismert
itallal találkoztak Indiában.
A helybélieket az ital nevérõl kérdezve, s azt saját
angol nyelvük szerint írva punchnak nevezték.
A név valójában a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha
szó volt, mely mindkét nyelven ötöt jelent,
az ital öt összetevõbõl: arrakból, konyakból, vízbõl, cukorból
és narancslébõl állt.
(Az arrak rumhoz hasonló, erõs szeszes ital, színtelen,
vagy enyhén sárgás színû, attól függõen, hogy rizsbõl,
pálmalébõl, vagy kókusztejbõl erjesztik,
alkoholtartalma 50-65 %).
Ez a mostani recept annyiban más hogy nem vörösboraz alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Hozzávalók poharanként:
-1,5 dl almaléhez
-2 ek almapálinka (rendes, igazi, házi :)
-fél citromkarika
-egy kis darab egész fahéj (amivel akár kavargathatjuk is az itókánkat)
-1 egész csillagánizs
-1 adag (kávéskanál) fekete tea
-kb. 1 dl forró víz (nagy hidegben egy nagyobb bögrében kényelmesen elférjen ;)
A vizet felforralom és leöntöm vele a fekete teát
-pár perc ázás elég neki.
A teafüvet leszûrve lábasba kerül az almalével
együtt, melegíteni kezdem, hozzáadom a fûszereket
és az ízesítõket, majd itt is attól függõen, hogy
mennyire szeretnénk magasra az alkoholfokát,
vagy a legvégén öntöm hozzá és le is veszem a tûzrõl
(áramról :), vagy ezzel is fõzögetem egy csöppet. :)
(áramról :), vagy ezzel is fõzögetem egy csöppet. :)
Dehát most tél van, meg hó, meg hólapátolás,
meg egy egy csomó kinti elfoglaltság, úgyhogy