Almapuncs

2018-01-20

sponsored links

Hogy ez a lélekmelegítõ itóka honnan is ered?
Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,
a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkezõ
európai országok hajósai dagadó vitorlákkal járták az óceánokat,

angol tengerészek, egy különös, általuk nem ismert

itallal találkoztak Indiában.

A helybélieket az ital nevérõl kérdezve, s azt saját

angol nyelvük szerint írva punchnak nevezték.

A név valójában a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha 

szó volt, mely mindkét nyelven ötöt jelent,

az ital öt összetevõbõl: arrakból, konyakból, vízbõl, cukorból

és narancslébõl állt.

(Az arrak rumhoz hasonló, erõs szeszes ital, színtelen,

vagy enyhén sárgás színû, attól függõen, hogy rizsbõl,

pálmalébõl, vagy kókusztejbõl erjesztik,

alkoholtartalma 50-65 %).
 Ez a mostani recept annyiban más hogy nem vörösbor
az alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinka
adja az aromáját...Apósom jóvoltából
-tehát, szinte mindenben más. :)))
És hogy mikorra is való?
Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikor
a kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egy
jó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;)))
Hozzávalók poharanként:
-1,5 dl almaléhez
-2 ek almapálinka (rendes, igazi, házi :)
-fél citromkarika
-egy kis darab egész fahéj (amivel akár kavargathatjuk is az itókánkat)
-1 egész csillagánizs
-1 adag (kávéskanál) fekete tea
-kb. 1 dl forró víz (nagy hidegben egy nagyobb bögrében kényelmesen elférjen ;)

A vizet felforralom és leöntöm vele a fekete teát
-pár perc ázás elég neki.
A teafüvet leszûrve lábasba kerül az almalével
együtt, melegíteni kezdem, hozzáadom a fûszereket
és az ízesítõket, majd itt is attól függõen, hogy
mennyire szeretnénk magasra az alkoholfokát,
vagy a legvégén öntöm hozzá és le is veszem a tûzrõl
(áramról :), vagy ezzel is fõzögetem egy csöppet. :)
Dehát most tél van, meg hó, meg hólapátolás,
meg egy egy csomó kinti elfoglaltság, úgyhogy
marad az alkohol, nincs mese! :)))
 Ha gyereknek is adnánk belõle (mert pl.szó éri
a ház elejét, hogy bezzeg csak az öregek élvezhetik
ezeket az itókákat),
akkor simán hagyjuk ki belõle a pálinkát! :D
És még van puncs recept
a tarsolyomban! ;)


Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2018/01/alma...

sponsored links

Keres?s