Almanektár
sponsored links
Házi, rostos almanektár. Viszonylag egyszerû elkészíteni, és nagyon finom.
Almanektár
Hozzávalók: alma, az alma mennyiségének megfelelõ cukor, citromsav.
Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, vágjuk ki a rossz részeket, megmossuk, lereszeljük. Kevés vízzel egy lábosba rakjuk, és pépesre fõzzük. Egy botmixerrel pépesítünk rajta, amikor már puha. Lehetõleg minél simább, selymesebb legyen a püré. Közben elkészítjük a cukros szirupot. 1 liter vízhez 44 dkg cukrot adunk. Így kapunk 1,26 liter szirupot. Ehhez a mennyiséghez 80 dkg sûrû almapépre van szükségünk, amivel összemelegítjük. Hozzáadunk 5 g citromsavat, vagy borkõsavat. Ezzel állítjuk be a savasságát. Amikor eléri a 70 fokos hõmérsékletet üvegekbe töltjük, és lezárjuk, majd vagy fejre állítjuk 5 percre és tesszük a helyére, vagy száraz dunsztban hagyjuk lassan kihûlni.