Almafelfújt.
sponsored links
Almafelfújt, vagy valami hasonló, így is nevezhetném ezt az egyszerû, ám annál finomabb almás desszertet. A receptet egy kedves ismerõsömtõl hallottam, Õ igen sokszor készíti a családja számára. Mivel mi is szeretjük az almás süteményeket, desszerteket így nem is volt kétséges, hogy én is elkészítem. A szikkadt zsemle sütés közben magába szívta a tojásos-cukros keveréket, ettõl jó szaftos maradt. A mazsolával, fahéjjal megszórt alma sütés közben kellõen megpuhult. A habkorona a tetején pedig szép aranybarnára pirult, de egyáltalán nem száradt ki. Tálalás elõtt még megszórtam porcukorral, majd felszeletve kínáltam. Nekünk nagyon ízlett, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott.
Hozzávalók:
2 db alma
2 db szikkadt zsemle
3-4 db tojás
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg mazsola
1 mk õrölt fahéj
3 dkg vaj
Az almát hámozzuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vékonyra szeleteljük fel.
A zsemlét szintén vékonyra szeleteljük fel. A sütõformát kenjük ki a vajjal, majd rakjuk ki a felszeletelt zsemlével.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, az õrölt fahéjjal, és a késhegynyi szódabikarbónával. Ezután kb. a felét öntsük rá a zsemleszeletek tetejére, majd rakjuk ki a felszeletelt almával. (én két sor almát pakoltam rá) Végül a mazsolát szórjuk az alma tetejére, majd öntsük rá, és terítsük el rajta a maradék tojásos-cukros masszát.
A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd kanalazzuk a tetejére.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (amikor a tetején a hab már kezd szép színt kapni, takarjuk le egy sütõpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon)
A sütõbõl kivéve hagyjuk egy kicsit hûlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és felszeletelve kínáljuk.