Almaecet h?zilag

2023-03-03

sponsored links

 




Az almaecet a legeg?szs?gesebb ecetfajta. 
Tartalmaz pektint, b?ta-karotint, k?liumot, aminosavakat ?s enzimeket. 
Zs?r?get? hat?s?, seg?ti az em?szt?st. M?zzel elkeverve enyh?ti az ?z?leti gyullad?sok t?neteit ?s fokozott epetermel?sre k?szteti a m?jat. Magas k?liumtartalma miatt serkenti a sejt- ?s sz?vetn?veked?st, enzimjei pedig gyors?tj?k a szervezetben lezajl? k?miai folyamatokat.

Elk?sz?t?se nem ig?nyel k?l?n?sebb j?rtass?got, mind?ssze n?h?ny kg alma, kev?s cukor, v?z ?s sok t?relem kell hozz?.


Hozz?val?k:
2,5 kg alma
25 dkg cukor
langyos v?z
egy darabka keny?r
5 l-es bef?ttes ?veg

k?shegynyi k?n

Az alm?kat megmossuk, hib?s r?szeit elt?vol?tjuk, majd h?jast?l, magh?zast?l kisebb darabokra v?gjuk ?s az ?vegbe rakjuk.
R?sz?rjuk a cukrot ?s fel?ntj?k annyi langyos v?zzel, hogy az ?veg fels? r?sze ?resen maradjon az erjed?skor keletkez? hab sz?m?ra.
Tetej?t lefedj?k egy t?ny?rral ?s 18-22 Celsius fokos helyis?gben helyezz?k el. 1-2 naponta ?tkeverj?k, eg?szen addig, am?g az alkoholos erjed?s le nem zajlik. Ez kb. 2 h?t. Akkor k?sz?l el az almaborunk, ha a gy?ngy?z?s megsz?nik ?s a gy?m?lcs?k le?lepednek az ?veg alj?ra.

Ekkor lesz?rj?k ?s a levet visszat?ltj?k az elmosott ?vegbe, lefedj?k ?s kever?s n?lk?l hagyjuk, hogy az ecetesed?si folyamat v?gbe menjen.
A l? tetej?n egy ny?lkar?teg jelenik meg (ecet?gy), ami id?vel egyre vastagabb lesz.
4-6 h?t ut?n az ecetsavbakt?riumok az els? f?zisban k?pz?d?tt alkoholt ecetsavv? alak?tj?k.
Az ecet?gyat f?lretolva, lesz?rj?k a k?sz ecetet, pici k?nt adunk hozz? ?s ?vegekbe t?ltj?k.


Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2023/03/almaec...

sponsored links

Keres?s