ALMA CHUTNEY (csatni)

2017-10-10

sponsored links

alma chutney

Ez az almás kiegészítõ is a lány szülinapi partijára készült, a bélszín mellé volt tálalva - többek között ez is.
Szerintem ennek volt a legnagyobb sikere, mindenki receptet követelt.
Kissé bizarr színe lett az almának és ezért izgultam is, hogy talán meg sem kóstolja senki, de tévedtem, tízbõl tízen imádták és senkit sem tartott vissza a szín.
Ennek a mély színnek a titka a fügés balzsamecetkrém. Az Aldiban és Auchanban lehet kapni. Amennyiben nincs otthon, akkor venni kell 1 nagy üveg jófajta balzsamecetet és el kell készíteni ezt a tömény, szirupos krémet.
A balzsamecetet egy lábasban a tûzre kell tenni és legalább a harmadára visszaforralni. Akkor kész, ha sûrû szirupjellegû a fõzet.


Hozzávalók

1 kg alma
1 fej vöröshagyma
1 e.k. extra szûz olíva
4 e.k cukor
1 citrom leve
1 t.k. rozmaring
1 k.k. chili pehely
1 csipet só
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 dl. fügés balzsamecetkrém
1/ 2 dl gránátalma melasz
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
1 dl víz
1 k.k. keményítõ
1 lime leve
1 csokor friss petrezselyem
1 cs. snidling
1 gránátalma


Elkészítés

A hagymát és az almákat tisztítsd meg.
A hagymát aprítsd picire és egy kanál olíván fonnyaszd meg.
Az almát is kockázd fel (fél centi), tedd az üveges hagymára, add hozzá a babért, rozmaringot, chili pelyhet és a cukrot. Párold puhára és közben facsard rá a citromlevet, reszeld rá a citrom és narancshéjakat.
Nem szabad szétfõzni az almát, tartsák meg a formájukat csak puhuljon meg kissé.
Ekkor öntsd fel a gránátalma melasszal (ha nincs, facsarj bele friss gránátalmát).
Majd zúdítsd bele a sûrû balzsamecetkrémet. 
Hagyd pár percet rotyogni, reszeld bele a fokhagymát, tégy hozzá egy csipet sót.
Be fog sûrûsödni, ezért 1 dl vízben keverj el egy kis keményítõt, húzd fel vele a fõzetet és 1 lime ( vagy citrom) levével még tedd pikánsabbá. 
Elkészült, érdemes megkóstolni, ha kell bele só vagy citrom pótold, de szerintem így volt jó.
Amikor már langyos, keverd el benne fél gránátalma szemeit, a petrezselyem és snidling felét.
Tálaláskor szórd a tetejére a másik felét.
Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom és izgalmas az állaga is a roppanós gránátalmaszemek miatt. Egyszerre édes, csípõs és savanykás. lefedve a hûtõben pár napig eltartható. Marha és kacsa mellé szenzációs.


Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog

Folytats a blogon ... csaak.blogspot.com/2017/10/alma-chutn...

sponsored links

Keres?s