Alice in Wonderland
sponsored links
ez még mindig a szivárvány-hét, amikor is dicséretes mód betartottam (majdnem) minden tiltást.
aztán jött a hétvége, egy elég erõs dramaturgiájú, ráadásul, én meg nem akartam tönkrevágni az egész hetes ügyességet, úgyhogy csak rákérdeztem a csoportot indító dietetikus nõtõl, hogy mi van az alkohollal, ami nem szerepelt a feketelistán – nyilván az volt, amire számítottam: nem kéne, de ha nagyon muszáj, akkor mértékkel és bort, minõségit.
na, hát ez az A38-on nem ütközött különösebb akadályba (leginkább a vállalhatatlan sörkínálatuk okán), bár a minõségi jelzõt még jóindulatúlag se tudtam megajánlani a boromnak – az meg, hogy az orr-bárban az egyik pultos vajon miért gondolta azt, hogy a mellettem álló két picsarészeg barátnõ elég indok egy nagyon csúnya lehúzási próbálkozásra nálam, az kérdés – de megpróbálta. csakhát én nagyon messze voltam a picsarészegségtõl. szóval az A38-on nem ész nélkül paypassolgatni, hanem csekkolni, hogy mennyit is ütött be emberünk, nehogy 1900-nak értse valahogy az 1700-at.
a Fehér Nyúl taproom-megnyitóján* viszont elég nehezen ment volna a sör kikerülése – meg hát nem is nagyon akartam kikerülni a söreiket, az van. úgyhogy szombat este elég erõsen megborult a szivárvány-cselendzs, ha egészen finoman akarok fogalmazni – ezen a tényen próbáltam valamit tompítani másnap, így lett ez a rizottó.
*a taproom a kocsma szofisztikált elnevezése újabban, de Nyúléknak ezt a fellengzõsséget el tudom nézni, mert õk fõzik azt a Rafát, ami benne van a top5 kedvencemben. (volt még egy barley wine, amire odakaptam tegnap a fejem, a milkstoutjuk is jó kis darab, az APA-jukat meg olyan emberek dicsérték agyon, akik elég mértékadóak nálam, ha sörrõl van szó.) – egyébként a taproom teljesen rendben van, nem gondolták túl a térdizájnt, a helyszínhez igazodó (a fõzde elõtere a kocsma) indusztriál az egész. címkedizájnban viszont nagyon erõsek, és a logójuk is az egyik kedvencem, az áraik kimondottan barátságosak, úgyhogy ha nem a Soroksári út 110. lenne a cím, eljárnék hozzájuk rendszeresen.
2 adag
Hozzávalók
- 50 dkg sütõtök (nettó súly)
- 10 dkg rizottórizs
- 1 kis fej vöröshagyma, felkockázva
- 2 szál szárzeller
- fél liter zöldségleves (kockából, megengedõleg)
- 5-6 levél zsálya
- chilipehely (opcionális)
- fél marék durvára tört dió, megpirítva
Know-how
- a sütõtököt felkockáztam, kevés olajjal összeforgattam, megszórtam chilipehellyel, megsóztam és a sütõben megsütöttem.
- a megsült tök 80%-át botmixerrel pürésítettem, a maradék kockákat félretettem.
- a hagymát megdinszteltem.
- hozzáadtam a felkarikázott szárzellert, pár percig együtt pirítottam, aztán ment hozzá a rizs - átforgattam és elkezdtem merõkanalanként hozzáadni a zöldséglevet (a következõt mindig csak akkor, amikor az elõzõt már beszívta a rizs) - sûrûn kell kavarni!
- nekem nagyjából fél liter lénél fõtt meg a rizs - ekkor kavartam hozzá a pürésített tököt és a felcsíkozott zsályát.
- a félretett tökkockákkal és a durvára tört dióval tálaltam.
van még itt 1 – 2 – 3 jó sütõtökös recept, bár ezekben van tej is, glutén is.