Alakor kenyér ? kukoricaliszttel
sponsored links
Ismerkedem az alakor liszttel…..és a jótékony hatásaival.
Az alakor a búza legtisztább formája. Õsgabona, a mai búzának nagyon távoli rokona. Rengeteg béta karotin van benne – szép sárga is a színe. Ezenkívül igen gazdag ásványi anyagokban és esszenciális aminosavakban. A szénhidráttartalma viszont ALACSONY, könnyen emészthetõ. Ráadásul a benne lévõ glutén nem tartalmaz alfa-gliadint, így a legtöbb gluténérzékeny ember számára is jó, biztonságos.
Szóval superfood. Most kenyér készült belõle kukoricaliszttel, de alkalmas palacsintának, omlós tésztának. Klasszikus kenyérhez tönkölyliszttel kell keverni.
Szóval a guszta, gluténmentes és nagyon finom kenyérkém receptje:
25 dkg alakor liszt ( 15 dkg teljes, 10 dkg finomliszt )
10 dkg kukoricaliszt
2 ek útifû maghéj
2 ek. olívaolaj
1 ek. méz
1 tk. só
2 ek magkeverék
1 csomag élesztõpor
langyos víz ( kb. 1,5 – 2 dl ) amennyit felvesz
- összegyúrjuk az összes hozzávalót. Teljesen MÁS állagú tésztát fogunk kapni, mint a klasszikus kenyértészta
- kelesztjük – nem is kel meg annyira.
- formázzuk: négyzet alakúra nyújtjuk és feltekerjük. Nyújtani is nehezebb, mert szakad.
- Szilikon kenyérsütõ formába tesszük és 200 C-on 30 perc alatt megsütjük. A sütõ aljába tegyünk egy tepsibe vizet. Nem tudom ehhez a kenyérhez is kell-e, de én tettem.