Alakbarát hamburger
sponsored links
Újabb fajta hamburgert készítettem, ezúttal hús nélkül. Nagyon laktató, nagyon finom, és nagyon egészséges :)
Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
- 40 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
- 15 dkg kenyérliszt
- 5 dkg lenmagliszt
- 2 evõkanál kókuszolaj
- 1,5 teásknál tengeri só
- 1 teáskanál cukor
- 1 tasak szárított élesztõ
- kb 5,5 dl víz
- kókuszzsír a kenéshez
- lenmag a szóráshoz
- kevés liszt a fomrázáshoz
A vörösbab fasírthoz:
- 25 dkg vörösbab (konzerv)
- 5 dkg teljes kiõrlésû búzliszt
- 3 dkg zabpehely
- 1 zöld paprika
- 1 vöröshagyma
- 1 tojás
- 2 cikk fokhagyma
- 1 evõkanál mustár
- 1 evõkanál csípõs paprikakrém
- fél citrom leve
- só, bors
- petrezselyemzöld
- kevés kókuszzsír a kenéshez
A hamburger szószhoz:
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 evõkanál mustár
- 0,5 evõkanál paprikakrém
- 1,5 evõkanál juharszirup (helyette méz)
- 1 evõkanál olívaolaj
- só, õrölt bors
A tálaláshoz:
- saláta tetszés szerint, pl madárbegy és rukkola
- lilahagyma
- csilipehely
- uborka
Elkészítése:
- A zsemléhez valókat dagasztógépben simára dagasztjuk, közben ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. A tészta legyen sima, és rugalmas. Ezután meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Közben a fasírthoz a zabpelyhet 1,5 dl vízbe beáztatjuk 5 percre. Késes aprítóban a zöldségekkel együtt összedolgozzuk, majd hozzákavarjuk a tojást, meg a többi összetevõt is. Itt a massza ízesítését alakíthatjuk a saját ízlésünknek megfelelõen.
- Nedves kézzel lapos pogácsákat formázunk, és sütõpapírral (vagy alufóliával) bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180 fokos sütõben megsütjük, az utolsó 5 percben lekenjük kókuszzsírral.
- A szószhoz összekavarjuk a hozzávalókat, és ízlés szerint fûszerezzük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kb 12 dkg-os darabokra vágjuk. Mindeniket gömbölyûre formázzuk, és sütõpípírral bélelt tepsire helyezzük. 15-20 percig kelesztjük, majd 180 fokos sütõben kb 25 perc alatt megsütjük.
- Tálalás: a zsemlét kétfelé vágjuk, mindkét felét száraz serpenyõben lepirítjuk, és szósszal meglocsoljuk. Hagymakarikával, salátával, uborkaszeletekkel, és a babpogácsával megrakjuk, a tetejét pedig ráhelyezzük.