Aki kenyeret ad, életet ad
sponsored links
A jó kenyér mindennél többet ér. Sajnos manapság ha jó kenyeret akarsz enni, akkor magadnak kell elkészíteni, mert a látványpékségekben csak látványt találsz, de valamit magára adó péket nem (már elnézést az ott dolgozóktól, de aki gombokat nyomogat a dagasztógépen, meg kelesztõgépen, meg a kemencén, az lehet egy jó betanított munkás...). Persze vannak már üzletek, ahol találni jót is, de utána kell járni, és mélyebben a bukszába nyúlni, ami bizony manapság egyre üresebb.
Én is szoktam sütni, de nem rendszeresen. De most nagy a hó, az elõtte való bevásárláskor vettünk élesztõt, és lisztet, hogy ne legyünk a boltra utalva, ha nem lesz kedvünk kitenni a lábunkat.
Ez most érkezett el, amikor zuhog a hó, és kisült a kenyér! Ezt most 1/3-ad teljes kiõrlésû rozslisztbõl (RL 190) és 2/3-ad BL 55-ösbõl (finomliszt) készítettem.
A liszteket egy tálba öntöm. Egy evõkanál sót adtam hozzá. Elkészítem a kovászt: az élesztõt 2 dl. langyos vízben feloldottam, hozzáadtam a cukrost és a két evõkanál lisztet. Alaposan elkevertem, és meleg helyen hagytam fölfutni. Belekevertem a langyos lisztbe, és alaposan összegyúrtam. Alaposan megdagasztottam. Akkor jó, ha ...