Ajándéktippek karácsonyra, 2. rész: cékla csatni
sponsored links
A céklánál kevés jobb téli zöldség van, errõl már egy korábbi céklás posztban is megemlékeztem. Jelenleg, amikor a céklának kilója 140-160 forint között van a piacon, vétek nem felhalmozni belõle, és elkészíteni, bárhogy: sütve, fõzve, levesbe, köretnek, salátának, vagy kenyérre kenve. Vaaagy befõttes üvegbe a fa alá vagy a kamrapolcra, csatninak. Az alábbi receptet több helyrõl loptam össze, leginkább a chutney-faló angoloktól.
Hozzávalók, 5 kisebb befõttes üveghez:
4 db nagyobb cékla (kb. 80 deka), 2 db alma, 2 fej nagyobb lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 30-35 deka cukor, 4 dl vörösborecet, 1 citrom leve, 1-2 dl fõzõvíz
És a fûszerek: 2 tk friss reszelt gyömbér, 2 tk fahéj, 1 tk õrölt ...