Ajvár Zsaklina kolléganõmtõl

2011-09-15

sponsored links


Zsaklina kolléganõm a minap ajvárt fõzött, arra kértem, tegye ,,közkinccsé' az ajvárkészítés fortélyait.
A wikipédia az ajvárról a következõket írja: Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár továbbá kiváló fûszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerû, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függõen lehet édes vagy csípõs is. A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyrõl állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befõttesüvegekbe kerül.

Zsaklina a következõképp írta le az ajvárkészítés folyamatát:
Bevallom, internet nélkül nem is tudnék fõzni. Vagyis ez nem teljesen fedi az igazságot, el tudnék készíteni néhány ételt, amit anyámtól lestem el és szeretek is, de így elég unalmas lenne az élet. Az interneten meg rengeteg receptet lehet találni, talán túl sokat is. A keresõkben a receptek a horoszkóp után a felkapottabbak. A megfelelõ receptet a szöveghez írt hozzászólások olvasásával tudjuk kiválasztani, abból, hogy hány embernek tetszik, hányan készítették el és hogy vannak az eredménnyel megelégedve. Így történt ez ebben az esetben is. E mellett fontos tudni az étel eredetét. Ne keressünk magyar, dán vagy japán receptes oldalakon ajvárreceptet! Soha sem készítettem még ajvárt, de nagyon szeretem és csak igen ritkán futok rá a boltban olyan ajvárra, ami ...

Folytats a blogon ... vajdasaginoiezmegaz.blogspot.com/2011...

sponsored links

Keres?s