Ajvár, sültparika-mártás tartósítószer nélkül télire

2017-09-07

sponsored links






Aki szereti a sült paprikát és a fokhagymát, az az ajvárt is szeretni fogja.




Az ajvár sült paprikából, fokhagymából és padlizsánból készült mártás.
Szerbiából származik, ahol elmaradhatatlan kísérõje a cevapcici-nek (bõr nélküli, grillezett kolbász).

Hagyományosan õsszel készül, amikor a paprika pirosra érett. 
A paprikákat és a padlizsánt grillen megsütik, héjukat lehúzzák, majd aprítják, 
fûszerezik és az egészet együtt, sûrûre párolják. 
Bizony ez sok kezet igénylõ feladat, ezért nem ritka, hogy az egész család vagy 
a szomszédság összegyûlik, hogy megosszák a munkát és majd a produktumot is.




Ajvár

Hozzávalók
1 kg kápia paprika
50 dkg padlizsán
1 fej fokhagyma
olíva vagy napraforgóolaj (kevés)
chili
bors
almaecet


1) A kápia paprikákat egymás mellé tepsire rendeztem, grill fokozaton (vagy magas hõfokon) megsütöttem a sütõben. Megfordítgattam, majd a másik felüket is hólyagosra sütöttem.
Tálba szedtem, lefedtem fóliával és konyharuhával, így hagytam 10 percig 
(könnyebben lejön a héja). Leszedtem a héjukat, kicsumáztam, a húsukat félretettem.
2) A padlizsánokat a Férjem parázson megsütötte (egészben héjastól a parázsra rakta).
A héjukat szintén lehúztuk. 
(Parázs híján, süthetjük sütõben, de akkor a padlizsánokat elõbb villával szurkáljuk meg!!!)
3) Az olajon a tisztított, felszeletelt fokhagymát megfuttattam, majd ráraktam -lé nélkül- 
a padlizsánokat és a sült paprikákat
(a levüket nem öntöttem ki, ízlés szerint még adható hozzá).
 Hozzáadtam a chiliket, összesütöttem, pároltam, majd botmixerrel, krémesre turmixoltam.
Sóztam, és itt adhatunk hozzá ízlés szerint ecetet.
A kívánt állag eléréséig, kevergetve forraltam.
4) A befõzés szabályai szerint elõkészített üvegekbe töltöttem,
az üvegeket ellenõrzésképpen 2-3 percig fejre borítottam
(nem csorog, tökéletesen zár a kupak),
majd száraz dunsztba raktam és ott hagytam kihûlni.
Felcímkézve ment a kamrapolcra.




a padlizsánt így is megsüthetjük






Megjegyzés
- Nem adom meg pontosan az összetevõk mennyiségét, csak az arányokat, illetve, 
hogy mivel fûszereztem.
Ahány ház, annyi szokás/íz, kóstoljuk meg és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelõen.
- Vásároljuk kápia paprikát vagy teljesen érett tv paprikát, esetleg pritamint.
- A padlizsán vásárláskor legyünk résen, csak fényes, feszes héjú, lehetõleg egyforma 
nagyokat vegyünk meg (ezeknek még gyenge a húsuk, nem érett a magjuk).
- Felbontás után hûtõben tartsuk, 1 héten belül fogyasszuk el.



A képen házi vadkovásszal készült 100 % teljes kiõrlésû rozs, illetve tönkölybúza kenyér.


Édes, füstös, savanykás, sós, csípõs...
Csodálatos egy szelet házi kenyéren, pirítóson,
de tálalhatjuk zöldségekkel és húsokkal is.







A teraszon virít a kasvirág, különleges narancsos színben...














Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017...

sponsored links

Keres?s