Ajvár krémes csavart kenyér
sponsored links
Még a nyáron beszereztem egy pár kiló alapanyagot az ajvárhoz és elkészült ismét a házi padlizsán krémem. Nagyon szeretem, mert sokféleképpen felhasználható ráadásul kimondottan jó ízt ad egy szimpla kenyérnek is. Hús mellé, sült krumplihoz, szendvicsekhez vagy csak úgy magában is fogyasztható.
Ajvár krémes csavart kenyér
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
10 dkg teljes kiõrlésû liszt
15 dkg BL80 liszt
2 evõkanál olívaolaj
9 g só
2 dkg élesztõ
3 dl víz
továbbá:
6 evõkanál házi ajvár
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztõt, elvegyítjük benne a sót, az olajat és víz hozzáadásával könnyû, rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük és szoba-hõmérsékleten 1 órát pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük házi ajvárral, amit elõzõleg elkészítettünk, korábbi bejegyzésem alapján vagy használhatunk boltit is. Feltekerjük a szélesebbig oldalánál fogva, majd egy éles kés segítségével középen, hosszába kettévágjuk, az egyik végét egészben hagyva. Megfogjuk az így kapott két rudat, és óvatosan egymás köré fonjuk. Lisztezett formába helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe 45 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kicsit hûlni, majd rácsra helyezzük.
Ajvár krémes csavart kenyér
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt
10 dkg teljes kiõrlésû liszt
15 dkg BL80 liszt
2 evõkanál olívaolaj
9 g só
2 dkg élesztõ
3 dl víz
továbbá:
6 evõkanál házi ajvár
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztõt, elvegyítjük benne a sót, az olajat és víz hozzáadásával könnyû, rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük és szoba-hõmérsékleten 1 órát pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük házi ajvárral, amit elõzõleg elkészítettünk, korábbi bejegyzésem alapján vagy használhatunk boltit is. Feltekerjük a szélesebbig oldalánál fogva, majd egy éles kés segítségével középen, hosszába kettévágjuk, az egyik végét egészben hagyva. Megfogjuk az így kapott két rudat, és óvatosan egymás köré fonjuk. Lisztezett formába helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 fokos sütõbe 45 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kicsit hûlni, majd rácsra helyezzük.