Abbahagyhatatlan puffancs

2014-02-20

sponsored links


Ez a rendkívül addiktív, csokis-rumos-diós puffancs még Karácsony elõtt tette tiszteletét nálunk, azóta pedig visszatérõ vendég. Sajnos roppant illékony :)
Erõsen csokis, finoman diós, leheletnyit rumos.
Az a típusú süti, amit addig eszik az ember gyereke, amíg van.
Aztán süt egy újabb adagot.
:)


Csokis-diós puffancs

hozzávalók (kb 22-24 db)

10 dkg étcsoki (legalább 60%-os, ha több, jobb)
2 dkg vaj
1 tojás
3 dkg cukor
1 ek rum
3 tk rumaroma
6 dkg dió pirítva, finomra aprítva/darálva
3,5 dkg liszt
1 kk sütõpor
1/4 kk só

hempergetéshez
kevés darált dió
cukor
porcukor

A csokit és vajat vízfürdõn összeolvasztom (vagy mikróban, kinek melyik csokiolvasztás válik be jobban).
A tojást habosra keverem a cukorral, majd hozzáöntöm a rumot és rumaromát (a kész süti alkoholmentes, mivel a forró sütõben az alkohol elpárolog).
A tojásos keverékhez öntöm a kicsit visszahûtött vajas-csokis keveréket.
Beledolgozom a pirított és darált diót, a lisztet, sütõport.
Nem kell megijedni, a massza nagyon lágy. Legalább két órára, de akár éjszakára is, hûtõbe teszem.

Tipp:
Érdemes magas kakaótartalmú (legalább 60%) csokoládét használni és jól lehûteni a tésztát, különben a puffancsok - bár finomak lesznek - inkább keksznek sülnek, mint pufinak.


Sütés elõtt a lert 180 fokra kapcsolom; egy tálkába kevés finomra darált diót és kristálycukrot, egy másikba porcukrot teszek.
Kiveszem a hûtõbõl a szépen megkeményedett masszát. Egy kávéskanállal és éppenhogy nedves kézzel kisebb diónyi gömböcöket formázok a tésztából.
Egyenként alaposan meghempergetem a diós cukorban, majd a porcukorban. Kell, hogy a porcukor vastagon tapadjon a gömböckékre, ettõl lesz szép "havas". Ráadásul, mivel a tésztában nagyon kevés cukor van, kell a cukor-porcukor máz is, hogy a puffancsok elég édesek legyenek.
A hempergetett gömböckéket sütõpapíros tepsire sorakoztatom, majd a forró sütõben 10-12 perc alatt készre sütöm. 12 percnél nem jó tovább sütni, mert kihûlés után nagyon megkeményedik és a csoki keserû lesz.
A kész sütiket pár percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra kapkodom és hûlni teszem.
Amennyiben megéri a másnapot, úgy jól záródó sütisdobozban tárolom (-nám :), mert valahogy mindig lába kél az összesnek :).


Jó étvágyat !

Recept Piszkétõl a Dívány alapkonyhán keresztül.

Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2014/02/abbahagyhatat...

sponsored links

Keres?s