Aargauer Rüeblitorte

2011-09-06

sponsored links


Aargau kantona híres a sárgarépájáról, ugyanis náluk terem a Küttiger Rüebli, mely Küttigen faluból ered. Egy régi fajtáról van szó, amely az elmúlt pár évben egyre felkapottabb lett. A répák nagyobbak, színük pedig fehér és a formájuk is robosztusabb, mint a sárgarépa. Az íze pedig egyáltalán nem édes, inkább amolyan földes, de igazán aromás. Minden év novemberének elsõ szerdáján Rüeblimärt, azaz sárgarépa piac van Aarauban, ahol olyan 900 kilónyi répa talál gazdára minden évben. Manapság már megszokott, hogy zöldségeket rejtenek a süteményekbe, de a répatorta egyáltalán nem új, már az 1900-as évek elején fõzõiskolák tantervében is szerepelt. A Küttiger Rüeblinek ugyan nincs keresnivalója a tortában, de ennek ellenére ez az torta a kanton kulináris jelképe. Elvileg csak darált mandula van benne, de én évek óta ezt a mandulás-mogyorós változatot sütöm, és szerintem verhetetlen. Ami a porcukros glazúrt illeti, annak nem vagyok a híve, mondhatni utálom. Ezért, mint azt a szeletrõl készült fotón láthatjátok, már nyoma sincs a glazúrnak, helyette egy könnyû narancsos-kardamomos vajkrém került rá, meg egy kevés kandírozott sárgarépa.

Hozzávalók: 
200 g darált mandula
200 g darált mogyoró ...

Folytats a blogon ... mandulasarok.blogspot.com/2011/09/aar...

sponsored links

Keres?s