A örök nagy kedvenc?
sponsored links
A recepttáramból, ez az igazi magyar klasszikus sem hiányozhat. Szerintem ezt már mindenki kóstolta, de ha nem, akkor feltétlenül el kell készítened, ki ne hagyd, mert elképesztõen finom? Ha igazi, jó kis falatokra vágysz, ezt bizony meg kell kóstolnod. Egyszerûen megunhatatlan?
Hortobágyi húsos palacsinta
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikást készítünk:
Hozzávalók:
3 db csirkecomb/alsó-felsõ/kettévágva
? ek kókuszzsír
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 db zöldhagyma
10 dkg füstölt bacon szalonna ? apróra vágva, így is lehet kapni -
2 gerezd fokhagyma
Fûszerek:
1 csipet õrölt kömény
egy csipet só ? szükség szerint
1 kk ételízesítõ
2 ág friss kakukkfû ? vagy szárított ? mk
? mk frissen õrölt durva fekete bors
? zöld erõs paprika
2 csapott ek pirospaprika
Habaráshoz, vagyis a szósz sûrítéséhez:
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 csapott ek tápióka liszt ? vagy finomliszt
Sós palacsintához:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojás
csipet só
Elkészítés:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.
A szalonnát kipirítjuk. - ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszzsírt -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fûszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tûzrõl, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel.
Visszatesszük a tûzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Ha szükséges még sózzuk, és pároljuk.
Amíg a csirke készül magában, addig süssük ki a sós palacsintákat. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze, tejszínes állagúnak kell lennie. Ha kész, süssük ki egy teflon serpenyõbe. Lefedve tegyük félre.
Ha a csirke megpuhult, szûrõkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni, ha kész, akkor lekapcsoljuk a hõt és félre tesszük.
Ezt követõen a csirkecombokról lefejtjük a húst, bele tesszük a darálóba, és a besûrített tejszínes-tejfölös mártásból, adunk hozzá, ezt összekeverjük. Ha még szükséges, akkor adunk mártást hozzá, kenhetõnek kell lennie, hogy a palacsintákat meg tudjuk kenni.
A többi mártást szûrjük le, ez majd a betekert palacsintához kell.
A kisütött palacsinták közepébe halmozzuk, a húsos szószos masszát, két oldalát behajtjuk, és hosszanti irányba feltekerjük. Az átszûrt mártással bevonjuk a töltött palacsintánkat.
Tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!
Klarissza
Hortobágyi húsos palacsinta
Tejfölös-tejszínes csirkepaprikást készítünk:
Hozzávalók:
3 db csirkecomb/alsó-felsõ/kettévágva
? ek kókuszzsír
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 db zöldhagyma
10 dkg füstölt bacon szalonna ? apróra vágva, így is lehet kapni -
2 gerezd fokhagyma
Fûszerek:
1 csipet õrölt kömény
egy csipet só ? szükség szerint
1 kk ételízesítõ
2 ág friss kakukkfû ? vagy szárított ? mk
? mk frissen õrölt durva fekete bors
? zöld erõs paprika
2 csapott ek pirospaprika
Habaráshoz, vagyis a szósz sûrítéséhez:
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 csapott ek tápióka liszt ? vagy finomliszt
Sós palacsintához:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 dl tej
2 db tojás
csipet só
Elkészítés:
A csirkét gondosan megtisztítjuk, darabokra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és a paprikával együtt felkockázzuk.
A szalonnát kipirítjuk. - ha nem elég a zsiradék tegyünk hozzá egy kis kókuszzsírt -. A zsiradékon megdinszteljük a hagymát, rányomjuk a fokhagymát. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, és a fenti fûszerekkel ízesítjük, kb. 5-8 percig pirítjuk. Az edényt lehúzzuk a tûzrõl, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 2 dl vízzel.
Visszatesszük a tûzhelyre, bele tesszük a csirke darabokat. Ha szükséges még sózzuk, és pároljuk.
Amíg a csirke készül magában, addig süssük ki a sós palacsintákat. A palacsinta hozzávalóit keverjük össze, tejszínes állagúnak kell lennie. Ha kész, süssük ki egy teflon serpenyõbe. Lefedve tegyük félre.
Ha a csirke megpuhult, szûrõkanállal óvatosan kiszedjük a csirkedarabokat és a levét behabarjuk a liszttel elkevert tejfölös-tejszínnel, hagyjuk forrásig forrni, ha kész, akkor lekapcsoljuk a hõt és félre tesszük.
Ezt követõen a csirkecombokról lefejtjük a húst, bele tesszük a darálóba, és a besûrített tejszínes-tejfölös mártásból, adunk hozzá, ezt összekeverjük. Ha még szükséges, akkor adunk mártást hozzá, kenhetõnek kell lennie, hogy a palacsintákat meg tudjuk kenni.
A többi mártást szûrjük le, ez majd a betekert palacsintához kell.
A kisütött palacsinták közepébe halmozzuk, a húsos szószos masszát, két oldalát behajtjuk, és hosszanti irányba feltekerjük. Az átszûrt mártással bevonjuk a töltött palacsintánkat.
Tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat!
Klarissza